Чи зможуть українські аграрії напоїти молоком європейців

16.06.2014 13:33 Економіка
http://www.saharniy-diabet.com/ http://www.saharniy-diabet.com/
Експерти сходяться у думці, що ключове домашнє завдання, яке Україні ще слід зробити до закріплення на європейському ринку,

– це прийняття основоположного законодавства у сфері системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

Ці документи мають бути гармонізовані з відповідними актами законодавства ЄС. Для цього мають бути прийняті законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо безпечності харчових продуктів, ідентифікації та реєстрації тварин, про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людьми, про державний контроль у сфері забезпечення безпечності якості харчових продуктів, кормів тощо.

Як розповів голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, після створення законодавчої бази розпочнеться процедура присвоєння єврономера для поставки продукції. Займе вона близько півроку. Проте вже сьогодні деякі підприємства готові експортувати «молочку», яка відповідає всім європейським вимогам. Деякі українські компанії уже ведуть перемовини з великими західноєвропейськими мережами.

За словами експерта, відкриття європейського ринку означатиме підняття стандартів безпечності молочної продукції та продукції тваринного походження і дасть поштовх розвитку молочної галузі, оскільки виробникам необхідно буде провести певну модернізацію, створити систему управління якістю та безпечністю на підприємствах.
– Я розумію, що європейський споживач не дуже очікує української продукції, але разом з тим можна говорити про окремі регіони, де є концентрація нашої діаспори. Це Берлін, Португалія, Іспанія, куди можна експортувати нашу продукцію, – вважає Володимир Чагаровський.

За його словами, щоб успішно конкурувати з європейськими продуктами, необхідно змінити базові підходи до виробництва молока.

– Наприклад, у нас за базові показники в Україні беруться такі цифри. Це показник вмісту жиру 3,4 %, вмісту білка – 3,0 %. У більшості країн ЄС ці показники становлять 3,8 % та 3,4 % відповідно, – пояснив експерт.
Тому, за його словами, в Україні необхідно запровадити такі само показники. Крім того, слід внести зміни до державного стандарту на закупівельне молоко. Наприклад, зі стандартів, які діють на Україні, тільки молоко екстра та вищого сорту може відповідати європейським показникам.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 69 від 12.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта