Чим обернеться дефолт для України

03.07.2015 13:25 Економіка
Фото: thekievtimes.ua Фото: thekievtimes.ua
У разі дефолту у першу чергу постраждає український бізнес, а інвестиції призупиняться.

Останніми днями в Україні знову заговорили про дефолт. Причиною цього стали важкі переговори Міністерства фінансів з приватними кредиторами про реструктуризацію фінансових зобов'язань. Угоди поки досягти не вдалося. В результаті міжнародні економічні експерти зробили прогноз, згідно з яким вже в липні наша країна може пропустити черговий платіж і оголосити дефолт. Такий сценарій розвитку подій не заперечують і урядовці.

- Дефолт теоретично можливий наприкінці липня, – сказала міністр фінансів України Наталія Яресько після зустрічі з представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес-асоціації.

За даними Міністерства фінансів на 1 червня загальний борг України складає майже 1,5 трлн грн, з яких 1 трлн грн - перед зовнішніми кредиторами. Чергова виплата по єврооблігаціях у розмірі 120 млн дол. призначена на 24 липня, але наразі таких грошей країна просто не має. У тому ж випадку якщо ми в зазначений час не зможемо перевести обумовлену суму на рахунки кредиторів, країні автоматично буде оголошений дефолт.

- Дефолт - це неможливість платити по боргах, - пояснив економічний експерт громадського руху «Альянс Республика» Ігор Сілінський. - Він буває технічним і повним. Технічний - це коли країна визнає свою неможливість обслуговувати боргове навантаження, але в процесі переговорів з кредиторами домовляється про часткове чи повне списання або реструктуризацію боргу. Повний дефолт оголошується, коли держава в односторонньому порядку відмовляється повертати як основний борг, так і прибутковість по ньому.

Якщо говорити простою мовою, обидва випадки виглядають приблизно так. Знайомий позичає у вас гроші під певний відсоток. Коли наступає час повертати позику або відсотки по ній, він приходить до вас і просить дати йому більше часу. Ще один варіант - боржник обіцяє погасити тіло кредиту, але благає звільнити його від виплати відсотків. Якщо домовитися вдається, то відбувається технічний дефолт. Інша ситуація, коли знайомий приходить до вас і заявляє, що ніяких грошей повертати не збирається, і ви можете про них забути. В такому випадку мова йде про повний дефолт.

Якщо говорити про наслідки дефолту для країни, уявіть собі свою реакцію на такі відповіді сусіда. Для початку ви ніколи більше не дасте йому у борг. Потім розкажете всім сусідам про його неплатоспроможність. Сусіди в свою чергу і самі не дурні, і відповідно навряд захочуть мати з такою ненадійною людиною справу.

- Для бізнесу наслідки дефолту будуть малоприємними. По суті підприємці - це діти злісного боржника, і вони прийшли до вас після того, як їх батько відмовився повертати ваші законні гроші. Якою буде ваша реакція?! - сказав економіст.

Крім того, дефолт - це різко негативний фактор для потенційних інвесторів, які також не захочуть вкладати гроші у проблемну державу.

Ірина Гудзь

Більш детальну інформацію читайте у № 78-79 газети "Слобідський край"

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта