Чому харківським виробникам складно вийти на європейський ринок. Думка експерта

30.01.2015 07:40 Економіка
В Україні є декілька зарубіжних компаній, що сертифікують виробництво. Коштує це приблизно 4–5 тисяч євро, залежно від того, яке саме виробництво.

Звісно, далеко не всі харківські підприємці можуть собі таке дозволити. Але зовсім скоро цей процес може стати значно дешевшим, або навіть безкоштовним. Як розповідає перший заступник директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської облдержадміністрації Денис Ткачов, обласна адміністрація готує власний комплекс заходів стосовно допомоги виробникам: залучатимуть міжнародні програми та іноземних фахівців для отримання європейських сертифікатів нашим виробникам.

– Ми працюємо над декількома проектами, спрямованими на залучення ресурсів міжнародної технічної допомоги у сфері сертифікації наших товаровиробників, – розповідає чиновник. – Одне з посольств європейської країни вже готове надати кошти, на які наші підприємства зможуть замовити послуги консалтингових і аудиторських організацій та отримати необхідну документацію.

До речі, недостатня поінформованість харківських виробників щодо умов виходу на ринок ЄС – головна перепона у цьому процесі (за даними опитування, яке було проведено Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону серед 70 підприємств області).

– Зараз про європейську інтеграцію говорять дуже багато: у пресі, на телебаченні, в Інтернеті тощо. Але це не експертний рівень інформації, а топ-менеджерам підприємств потрібне чітке розуміння можливостей і перспектив, – пояснює Денис Ткачов і додає, що для цього департамент проводитиме навчання для топ-менеджерів підприємств.

Наступна перепона – складнощі з пошуком іноземних партнерів. По-перше, нема гарантій, що знайдена в Інтернеті фірма – надійний контрагент, по-друге, домовитися іноді заважає мовний бар’єр. Також наші підприємства потребують допомоги у просуванні продукції за кордон. Тому обласна влада планує проведення презентацій, виставок і ярмарок, готує бізнес-візити до європейських країн і відпрацьовує з дипломатичними установами можливі ділові контакти.

Що ж стосується державного рівня, то попереду в українських законодавців ще багато роботи. За даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», для повної гармонізації треба прийняти ще понад півсотні національних технічних регламентів на основі європейських і понад три тисячі стандартів ЄС як національні.

Олександр Томін, матеріал з газети "Слобідський край" № 11 від 27.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта