Де краще купувати будівельні матеріали, порадили в облдержадміністрації

04.02.2013 12:35 Економіка
http://www.guolit.com/ http://www.guolit.com/
Ви вирішили звести будинок, але не знаєте, які будівельні матеріали використати?

Дійсно, сьогодні очі розбігаються від різноманітності будівельної продукції: кілька видів цегли, десятки найменувань покрівлі, безліч оздоблювальних матеріалів. З чого сьогодні будують багатоповерхівки та звичайні сільські хати та як захистити свої права в разі придбання неякісних товарів, читайте у дослідженні «СК».

На ринок краще не ходити?

За інформацією різних аналітичних агентств, частка неякісної продукції на ринку будматеріалів може сягати 50 %. Приміром, частка контрафактного цементу в сезон досягає 25–30 %, а сухих будівельних сумішей – до 15–20 %. Найчастіше зустрічаються підробки під відомі марки, але іноді й самі виробники в гонитві за зменшенням собівартості змінюють склад продукції.

З такою оцінкою погоджується начальник управління містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабінович.

– Так, ситуація з будматеріалами є складною. Але щодо будівництва, в якому бере участь держава – наприклад, реконструкція Харківської філармонії, то тут ми відстежуємо якість будівельних матеріалів, – зазначив очільник управління, спілкуючись із кореспондентом «СК».

Михайло Рабінович розповів, що сьогодні на Харківщині виробляють цеглу, відкрилось кілька заводів з випуску будівельних рулонних матеріалів (м’яка покрівля), розпочали освоювати виробництво різних утеплювачів.

– У роботі найбільш потужних підприємств-забудовників ми не бачимо порушень у використанні будматеріалів. Базові будматеріали (це метал, цегла, бетон, ліс, утеплювачі, труби) застосовуються більш-менш якісні... На будь-який будматеріал існує держстандарт щодо морозостійкості, стираності, міцності, токсичності та багатьох інших норм. Якщо, приміром, ви придбали лінолеум, постелили його, а по ньому пройшли 10 чоловік – і він стерся, то його треба знімати й відвозити продавцю як брак, – радить Михайло Рабінович. – Безумовно, можна, наприклад, і на ринку придбати всі матеріали та звести будинок, але це буде не будинок, а якась халупа.

Перевагу торговельним мережам будматеріалів, спеціалізованим магазинам надає і будівельник Віталій Онопко. Разом з товаришами от уже років десять він займається ремонтом квартир та будинків.

– До нас звертається замовник і питає, де краще придбати плитку, фарбу, різні суміші. Безумовно, на купівлі будівельних матеріалів можна заощадити чималу суму, але якщо постачальник обраний неправильно, потім доводиться все переробляти. У нас був випадок, коли ми майже завершували ремонт і виявили брак сантехніки. Довелося зняти весь водогін і замінити металопластикові труби, – ділиться досвідом будівельник.

Зазвичай бригада Віталія Онопка спеціалізується на внутрішніх і зовнішніх оздоблювальних роботах, але доводилося брати учать у зведені сільських будинків.

– У селах не будують розкішні маєтки. Не так рідко зводять будинок з матеріалів, що були у вжитку, зокрема з цегли, залізобетонних плит, – розповідає Віталій Онопко.
Щодо безпечності таких будматеріалів, то тут є різні думки. Усе залежить від стану будівлі, де вони використовувалися. Хоча зазвичай якість задовільна.

– Безумовно, якщо є кошти, то варто придбати нову цеглу. В області є виробники цегли, якість якої добра, – каже Віталій. – Але якщо цеглу ще можна взяти, так би мовити, стару, то от шифер – я б не радив.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №15 від 02.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта