Депозитні вклади без ризиків. Харків’янам радять, як правильно обрати банк

30.09.2015 11:10 Економіка
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Банківська система України потроху оговтується. НБУ запевняє, що на ринку залишилися тільки стабільні фінансові установи. Веселкових барв до загальної картини додає відновлення інтересу зі сторони населення до депозитних вкладів.

- Якщо навесні частка харківського ринку депозитів по Україні становила 4,2%, то сьогодні близько 4,5%, - стверджує фінансовий експерт Станіслав Шурупов. - Особливою популярністю користуються короткострокові гривневі депозити.

За статистикою Нацбанку, у квітні вперше за півтора року в банківській системі збільшилася частка гривневих депозитів. Люди несуть гривню до банків, депозитні портфелі починають рости. У квітні в цілому депозитний портфель виріс на 0,4%, у травні - на 0,1%. При цьому депозити тільки фізичних осіб зросли на 2%. Восени експерти прогнозують чергове зростання - у багатьох банках почнуть діяти акційні пропозиції. Потенційних вкладників хвилює питання, як правильно вибрати місце «заощадження і примноження» особистих коштів.

Мірилом надійності банку є його виконання зобов'язань (своєчасна виплата депозитів, зобов'язання з проведення платежів, збереження банківської таємниці і т. д.).

- Я б рекомендував вкладником не тільки добре вивчити всю інформацію на офіційному сайті банку, але особисто відвідати установу, поспілкуватися зі співробітниками, зателефонувати до контакт-центру банку, а також зайти на форум і почитати відгуки вкладників, - дає пораду Станіслав Шурупов.

Визначитися з вибором банку можна і за допомогою різних рейтингів, які друкуються в спеціалізованих виданнях. З'ясуйте, чи є довіра до фінансової установи з боку інших інститутів. Наприклад, деяким банкам держава довіряє виплату пенсій та соціальної допомоги. У 2015 році таке право виграли 30 банків в Україні.

- При виборі банку, варто звертати увагу на запропоновану процентну ставку. Як правило, чим вище процентна ставка, тим більше банку необхідні ресурси. Швидше за все у нього існують проблеми, - упевнений Шурупов. - Процентні ставки варіюється від терміновості. На короткострокові вклади сьогодні середня ставка складає близько 18%, на термін 12 місяців і вище - 21-21,4%. По валютних вкладах - 10-11%.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта