Дешева електроенергія та двозонний лічильник. Як це реалізувати у Харкові

16.03.2015 12:00 Економіка
energolux.com.ua energolux.com.ua
З 1 квітня 2015 року в Україні значно зросте вартість електроенергії для населення. Таке рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

При цьому норму пільгового споживання електроенергії знижено до 100 кВт для всіх городян і до 150 кВт для жителів села.

Натомість, з 1 квітня населенню запропонували економити й переходити на нічний спосіб життя, адже нічний тариф на електроенергію вполовину менший. Комісія прийняла рішення про зменшення нічного коефіцієнта до 0,5, аби стимулювати населення використовувати електрику в нічний час, тобто, з одинадцятої вечора до сьомої ранку. Але для цього необхідно встановити спеціальний лічильник.

– Коли люди встановлюють собі двозонний лічильник, вони змушені трішки змінити свої звички та, можливо, ритм життя. Наприклад, за новими тарифами та за наявності вдома двозонного лічильника користуватися побутовими пристроями значно вигідніше в нічній час, – розповідає керівник прес-служби АК «Харківобленерго» Володимир Скічко. – Компанія купує електроенергію протягом доби, і її ціна весь час коливається. Електроенергія, що виробляється вночі, по факту, дешевше тієї, що виробляється вдень. Тож, нічний споживач економить свої гроші – і водночас для компанії купувати нічну електроенергію дешевше.

За словами експерта, для заміни лічильника необхідно звертатися безпосередньо в «Енергозбут». Спеціалісти приїдуть, знімуть пломбу, встановлять нове обладнання та знову опломбують. Процедура оформлюється документально. Знімати старий і встановлювати новий лічильник самостійно споживач не повинен. Вартість установлювання лічильника диференційована, для жителів сільської місцевості в неї закладаються ще й транспортні витрати.

З 1 вересня 2015 року тарифи підвищаться (відповідно до зони) до: 45,6 коп., 78,9 коп., 1,48 грн відповідно. Крім того, вдвічі тарифи зростуть у 2016 році, з 1 березня та з 1 вересня. У 2017 році тарифи піднімуться з 1 березня, але з цього часу буде тільки дві категорії для оплати за електроенергію. До 100 кВт/г – 90 коп. і понад 100 кВт/г – 1,68 грн. Інакше б залишилися без світла. Національний регулятор пояснив підвищення тарифів боротьбою зі зростанням споживчих цін.

«Станом на 1 січня 2015 року населення оплачує лише 21,3 % фактичних витрат на виробництво, передачу та постачання електричної енергії. У зв’язку з цим роздрібні тарифи на електричну енергію для непобутових споживачів України є фактично завищеними, у результаті чого постійно збільшується кінцева ціна на всі їх товари та послуги (більшість продуктів харчування, промислових виробів, побутових та інших послуг, у яких питома вага електроенергії займає значну частку)», – йдеться в повідомленні НКРЕ.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №30-31 від 14.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта