Дії вкладника, якщо банк визнали неплатоспроможним

03.07.2014 07:39 Економіка
http://zaem.in.ua/ http://zaem.in.ua/

У разі віднесення Національним банком України банку до категорії неплатоспроможних, наступного робочого дня після отримання офіційного рішення Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в банку.

Читайте також: ЯКОМУ БАНКУ ДОВІРИТИ ГРОШІ ЗА ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ

Протягом тимчасової адміністрації вкладники можуть отримати свої кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, але не більше 200 тис. грн. Виплати зазначених коштів, включаючи відсотки, здійснюються винятково за договорами, строк яких закінчився, та за договорами банківського рахунку.

Якщо строк дії депозитного договору не закінчився протягом дії тимчасової адміністрації, і НБУ прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, Фонд розпочинає виплату коштів вкладникам, їх представникам і спадкоємцям у національній валюті України в готівковій або безготівковій формі не пізніше семи днів з дня прийняття вищевказаного рішення.

У разі ліквідації банку дізнатись про початок виплат можна через офіційні ЗМІ: газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр», за телефоном «гарячої лінії» Фонду 0-800-308-108 (дзвінки по Україні безкоштовні), або на сайті Фонду за адресою: www.fg.gov.u.a
Протягом 30 робочих днів з дня початку виплат вкладник може отримати свої кошти в межах гарантованої суми відшкодування безпосередньо у банку-агенті. Після закінчення цього терміну відшкодування відбуваються за результатом розгляду індивідуальних звернень вкладників до Фонду.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 77 від 28.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта