Договір на винайм житла: чи можна робити ремонт та підселяти "зайвих" жильців

11.02.2015 10:48 Економіка
Якщо ви вирішили винаймати квартиру, ці кілька порад від харківських нотаріусів стануть вам у пригоді та вбережуть від шахраїв та можливих конфліктів з власником житла.

У будь-якому договорі найму житла зазначається, що одна сторона – власник  житла – передає або зобов’язується передати наймачеві житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Ваші права як орендаря житла (якщо тільки воно не належить державі або не є комунальною власністю), прописані в Цивільному кодексі України.

Договір найму укладається в письмовій формі, його предметом може бути квартира, житловий будинок або їх частина.

Як пояснила начальник відділу правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правоосвітньої діяльності Головного управління юстиції у Харківській області Тетяна Жицька, особи, які постійно проживають разом з наймачем, мають бути також прописані в договорі. Але це не означає, що, заселившись в орендовану квартиру, ви не можете згодом ще когось підселити.

– Наймач та особи, які постійно проживають разом з ним, мають право за їхньою взаємною згодою та за згодою наймодавця вселити у житло інших осіб для постійного проживання у ньому. Особи, які вселилися у житло, набувають рівних з іншими особами прав користування житлом, якщо інше не було передбачене при їх вселенні, – каже юрист. – Разом із тим наймач та особи, які постійно проживають разом з ним, за їхньою взаємною згодою та з попереднім повідомленням наймодавця можуть дозволити тимчасове проживання у помешканні іншої особи без стягнення плати за користування житлом (тимчасових мешканців). Тимчасові ж мешканці не мають самостійного права користування житлом та мають звільнити житло після спливу погодженого з ними строку проживання або не пізніше семи днів від дня пред’явлення до них наймачем або наймодавцем вимоги про звільнення помешкання.

Якщо мова зайде про ремонт орендованої квартири, то, за Цивільним кодексом, поточний маєте робити ви, а капітальний – це вже обов’язок власника квартири (якщо, звісно, в договорі не прописані інші умови). При цьому, навіть коли ви самостійно робитимете ремонт, без згоди наймача не можна істотно переобладнувати квартиру.
Окремим питанням завжди є плата за користування житлом. Сума прописується в договорі. При цьому, якщо законом встановлено певний максимум плати, то сума в договорі не може перевищувати цього розміру.

– Одностороння зміна розміру плати за користування житлом, звісно, не допускається. Наймач передає кошти у строк, установлений договором, --  зазначає Тетяна Жицька.

Олександр Гречаний, матеріал з газети "Слобідський край" № 15 від 05.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта