Двогривневі монети з'являться в обігу через рік в Україні

31.10.2012 07:00 Економіка
http://numizmat.com.ua http://numizmat.com.ua
У Нацбанку готують масштабну монетну реформу.

Вже наступного року можуть припинити карбування монети номіналом в 2 копійки, а трохи пізніше - ввести в обіг монети номіналом 2 гривні, повідомляє Сегодня.

Причина вилучення "двійок" - купівельна спроможність її сильно впала, а витрати на випуск дуже великі. У середньому, карбування однієї дрібної монети обходиться в 5-10 разів дорожче їх номіналу.

А ось однокопієчної монети поки виводити не збираються.
Ч
ерез рік Нацбанк планує ввести в обіг монети номіналом 2 гривні. "Одна гривня у нас є в обігу, є пропозиція ввести до сплати і двогривневі. Але потрібно ще робити розрахунки, наскільки це доцільно", - сказала Ричаківська.

Сенс нововведення - економія коштів, які витрачаються на випуск купюр дрібного номіналу (1-2 грн). Карбування монет хоч і коштує дорожче, але при цьому вони служать 15-20 років. А термін життя купюр в 1-2 грн - не більше півроку, оскільки вони швидкозношувані. Розглядається два варіанти монетки: з портретом Ярослава Мудрого або просто з тризубом. Карбувати їх Монетний двір НБУ планує з алюмінієвої бронзи, а значить вони будуть жовтого кольору (дрібні монети карбують з нержавіючої сталі, тому вони білого кольору).

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта