Економічна ситуація в Україні. На що чекати уже харків'янам восени

20.08.2014 14:09 Економіка
Повторюючи негативну динаміку по всій країні, соціально-економічний стан Харківської області переживає занепад.

Якщо взяти ситуацію по Україні в цілому, то за І півріччя валовий внутрішній продукт України скоротився на 3 % порівняно з аналогічним періодом 2013 року. Виробництво скоротилося в середньому на 4,7 % (півроку 2014 до півріччя 2013 року), насамперед - переробні галузі (падіння на рівні 7 %). Значно впало виробництво у таких базових галузях, як машинобудування (-18 %), хімічна промисловість (-14,1 %), металургія (-8,7 %) і навіть легка промисловість (-5,2 %).

Аналітики «команди розвитку» підкреслюють, що падіння продемонструвало навіть сільське господарство (-3,9 %), яке в попередні роки завжди виконувало роль локомотива зростання економіки України - наприклад, у І півріччі 2013 р. сільськогосподарське виробництво зросло на 15,4 %. Особливо складна ситуація в галузі рослинництва, що скоротила обсяги виробництва на 30 %. Зокрема, виробництво цукру в Україні впало на 76,5 %.

У Харківській області ситуація з сільським господарством не краща, розповідає координатор Харківської обласної організації Партії розвитку Євген Шаповал.

Так, за першу половину 2014-го обсяг виробництва валової продукції сільського господарства області порівняно з січнем-червнем 2013 року зменшився на 10,7 %, у т. ч. в сільськогосподарських підприємствах - на 20,7 %. Виробництво продукції рослинництва зменшилося вдвічі, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах - на 74,8 %, у господарствах населення - на 3,5 %, такі дані наводить офіційна статистика.

У той же час офіційні дані Харківської області виглядають дещо оптимістичніше. Так, падіння індексу промислової продукції показує всього 0,9 %, що набагато краще показників у середньому по Україні. У той же час дані обласного Управління статистики говорять, що виробництво горілки з вмістом спирту менш 45,4 % зросло в 3,1 раза.

У Партії розвитку підкреслюють, що не можна не помічати й істотні проблеми у фінансовому секторі. Глибока девальвація і відтік капіталу істотно звузили можливості банківського сектора підживлювати економіку грошовими коштами. В 17 банках країни працює тимчасова адміністрація, в Харкові за останні півроку тимчасову адміністрацію ввели в три комерційні банки: «Меркурій», «Реал банк» і банк «Золоті ворота». При цьому по двох банках вже прийнято рішення про ліквідацію.

На середину серпня 2014 в порівнянні з початком року гривня девальвувала на 58 % по відношенню до євро і майже 64 % - до долара.

«Глибока девальвація, яка істотно перевищила первинні очікування, несе ряд згубних наслідків: імпорт інфляції, збільшення тягаря зовнішнього боргу, зниження купівельної спроможності, поява розривів у банківських балансах. Ці проблеми вже відбилися на населенні, а ближче до зими, коли прийдуть нові рахунки за комунальні послуги, буде видно всю згубність ситуації», - підкреслив Євген Шаповал.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта