Економимо на опаленні. Прості поради для власників будинків та квартир

18.07.2014 07:52 Економіка
http://kramtp.info/ http://kramtp.info/
Новою «газовою війною» між Росією та Україною ознаменувалося літо 2014 року.

 Чи зможе наша країна модернізувати свою промисловість так, щоб відмовитись від російського газу взагалі, та як бути нам із вами?

Існує просто безліч способів зекономити на опаленні, принаймні, у власному будинку. Але всі вони, окрім ідеї менше топити й мерзнути, потребують вкладання грошей. Це і металопластикові вікна (вважається, що більш ніж подвійний-потрійний склопакет встановлювати економічно недоцільно), і нова система опалення, тобто сучасний котел з великим ККД, сучасні труби та алюмінієві батареї (у системі стає менше води, швидше нагрівається, швидше віддає тепло), модний нині спосіб паралельного підключення батарей, який дає змогу відключати опалення в кімнатах, які тимчасово не використовуються, і перенаправляти тепло в кімнати, в яких живуть люди.

Читайте також: Газова війна: чи слід зараз вкладати великі кошти у нові технології. Коментар експерта 
                      ТЕЦ, пелети або автономка? Що вигідніше в умовах газового дефіциту

Втеплення стін і встановлення нових дверей на вулицю, засипання на горище тирси, щоб мінімізувати втрати через стелю, втеплення підлоги з тих самих міркувань, установлення дров’яного опалення, стеження за лімітом пільгових кубометрів газу, щоб вкладатись у норму 2500 кубів на рік. Установлення допоміжного контуру опалення із геліоколектором (можливо, навіть саморобним). Усе це дозволяє економити, а отже, усе це – інвестиція в тепле та сите майбутнє. Але треба брати в руки калькулятор і рахувати, чи є в цьому сенс і за скільки це окупиться, враховуючи можливу інфляцію гривні та поступове подорожчання газу для населення, адже за цих обставин окупність може наступити куди швидше. Також є сенс спочатку використовувати найбільш ефективні й дешеві засоби економії, а потім вже братися за інше.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 83 від 12.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта