Ціна на гречку може підскочити у Харкові

28.11.2015 08:00 Економіка
Фото: 4e4evica.ru Фото: 4e4evica.ru
В Україні цього року дефіцит гречки.

Щорічно українці з'їдають близько 155-180 тис. тонн гречки. Згідно з офіційними даними щодо ходу польових робіт, станом на початок листопада зібрано близько 140 тис. тонн гречки, а до кінця жнив передбачається, що по Україні цей показник складе до 150 тис. тонн. За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олександра Нездюри, в області цієї культури наразі намолочено 18,6 тис. тонн. Минулого року врожай склав майже 27 тис. тонн.

Низький врожай гречки означає, що її не вистачить для внутрішнього споживання, а недостачу доведеться закуповувати за кордоном. З урахуванням же курсу валют, імпортна крупа буде неконкурентоспроможна на українському ринку. Звичайно за умови, якщо внутрішні ціни не підвищаться. Якщо ж це станеться, можна прогнозувати зниження попиту на гречку серед населення.

- У гречки невелика врожайність при достатньо низькій ціні, - розповів аграрій з Вовчанщини, доктор економічних наук, професор, заступник голови постійної комісії Харківської облради з аграрної політики Олег Супрун. - Розумний фермер завжди рахує, скільки гривень він отримає з гектару посівів. Наприклад, соняшнику я збираю 30 ц/га і продаю по 7,3 тис. грн за тонну. Дохід 21 тис. грн. Озиму пшеницю купують по 3 тис. грн, а врожайність складає 80 ц/га. Дохід 24 тис. грн. А гречки можна зібрати 20 ц/га, продати по 5 тис. грн і отримати всього 10 тис. грн. Виникає питання, навіщо це потрібно?

Сільгоспвиробник припускає, якби держава була зацікавлена у виробництві гречки, то ініціювала б спеціальні програми. Аграріям давалося б замовлення на певну кількість крупи, а за кожний гектар посівів з бюджету виділялася компенсація.

Скільки коштуватиме гречка вже за кілька місяців наразі спрогнозувати важко. З досвіду минулих років низькі врожаї призводили до катастрофічного здорожіння. Наприклад, у 2010 році, коли урожай склав 134 тис. тонн, протягом сезону ціна на гречку зросла на 100 %. У минулому році при врожаї 167 тис. тонн, крупа подорожчала на 70 %. Якщо це повториться і зараз, то навесні можна очікувати гречку по 35-40 грн.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта