Інтернет-покупка: як та на що "розводять" харків'ян, розповіли у міліції

02.04.2013 14:36 Економіка
http://www.accbud.ua http://www.accbud.ua
Завдяки глобальній мережі шахраї отримали більше можливостей і переваг для своєї діяльності: в інтернеті не треба зустрічатися і контактувати з особою, дивитися їй в очі, а отже і менше можливостей бути запідозреним.

Такий висновок зробив після низки розкритих злочинів заступник начальника управління боротьби з кіберзлочинністю ГУ МВС України в Харківській області Дмитро Карпізін. За його словами, найчастіше людей ошукують, коли вони купують товари в Інтернеті, причому схеми схожі одна на одну.

Одною з гучних справ, завершених правоохоронцями в минулому році, була справа з торгівлі норковими шубами преміум-класу, але за значно зниженими цінами. Коли клієнти зважувались на покупку і робили передоплату, злочинці висилали секонд-хенд або неякісну продукцію: шуби зі штучного хутра або якогось дешевого матеріалу. Потерпілих було близько 50, у тому числі громадяни Росії, кожен з них втратив від 10 до 20 тис. грн.

Зараз правоохоронці розслідують справу торгівлі в Інтернеті маленькими породистими собаками. Схема схожа: покупець обирає собі чотирилапого друга, висилає передоплату на банківську карту або на електронний гаманець. Йому ніби висилають тварину потягом, називають вагон, ім’я провідниці, пропонують відправити залишок коштів і зустрічати поїзд. Та коли люди приходять до потяга, там ніхто ні про яку собачку не чув.
У всіх цих випадках, за словами Дмитра Карпізіна, злочинці грають на прагненні людини зекономити.

– Треба розуміти, що в Інтернеті ціни нижчі, але ж не у п’ять разів. Безкоштовний сир може тільки в одному місці лежати, – наголошує правоохоронець.

Купуючи товари в Інтернеті, слід пам’ятати декілька правил. Міліціонери радять вибирати товари тільки на великих перевірених сайтах, читати відгуки користувачів про цей ресурс або продавця товарів. Існують навіть окремі сайти – вайт- і блек-листи, на яких користувачі залишають позитивні або негативні відгуки. Деякі торгові сайти й інтернет-аукціони так відповідально ставляться до своєї роботи, що компенсують втрати ошуканим покупцям за власний кошт, а потім звертаються до міліції.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №39 від 30.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта