Ірак повернув харківські БТР через численні дефекти

13.01.2014 09:57 Економіка
http://army.lv/ http://army.lv/
Українські БТР нібито мали тріщини на корпусі.

Як повідомляє ЛігаБізнесІнформ, забраковані Іраком українські БТР повернулися в порт Октябрськ. Відмову від української техніки пояснили тим, що БТРи нібито з тріщинами на корпусі. Український ВПК опинився на межі найбільшого ураження.

Раніше передбачалося, що судно прибуде до Одеси 1 січня. Порт "Октябрьск " ще з радянських часів спеціалізується на експорті озброєнь.
Нагадаємо, наприкінці грудня стало відомо, що замість українських БТР- 4, у яких виявили тріщини в корпусі, Ірак вирішив придбати російські БТР-82 .

У серпні ЗМІ повідомляли, що судно з вантажем українських БТР вже три місяці простоює в Перській затоці через небажання іракської сторони приймати партію української техніки. Нібито БТРи виявилися бракованими і з тріщинами в корпусі.

Тим часом, в Укрспецекспорті запевнили, що "діяльність компанії в рамках зазначеного контракту здійснюється в штатному режимі".

За однією з версій, ситуація зі зривом іракського контракту на поставку 450 одиниць військової техніки стала причиною звільнення в липні гендиректора Укрспецекспорту Дмитра Перегудова. Останнього прийнято вважати людиною екс-міністра оборони Дмитра Саламатіна, який до 2005 року був громадянином Росії. Зрив іракського контракту вигідний російському ВПК і може стати одним з найбільших поразок української оборонки.

Контракт між Укрспецекспортом і Іраком був укладений у 2009 році. Аналітики називають його платою США за участь українського військового контингенту в стабілізації післявоєнного Іраку - саме на американські гроші проводиться переозброєння іракської армії. Це найбільша збройова угода в історії незалежної України. Крім 420 БТРів, наша країна зобов'язалася поставити танки і літаки АН-32 на загальну суму $ 2,4 млрд.

Автор: Администратор сайта