Харківгаз іде війною на боржників. За якої умови вам можуть відключити газ

03.09.2014 08:49 Економіка
www.sq.com.ua www.sq.com.ua
Заборгованість жителів області за постачання блакитного палива перевищила 50 млн грн.

За інформацією ПАТ «Харківгаз», загальна заборгованість побутових споживачів Харківської області за отримані послуги з газопостачання складає 50,3 млн грн.

Найбільшу суму боргу, а саме 15,6 млн грн, мають мешканці найближчого до обласного центру Харківського району. А от із іншого боку, найвідповідальнішим у проведенні розрахунків за газ виявилася Печеніжчина.

Аби своєчасно почати новий опалювальний сезон та забезпечити область необхідним обсягом газу, ПАТ «Харківгаз» вдаватиметься до крайніх заходів. На споживачів-боржників чекатиме відключення. Така крайня міра може застосуватися за певних причин, зокрема за порушення термінів оплати за спожитий газ, через недотримання умов договору про реструктуризацію заборгованості або за порушення «Правил надання населенню послуг з газопостачання».

Як пояснили у ПАТ «Харківгаз», рішення про відключення газу в основному залежіть від поведінки споживача, коли він не реагує на повідомлення про борг, а не від суми боргу чи його тривалості. Щодо грошового еквіваленту, то він може бути різним, наприклад, припинити подачу газу можуть і за 50 грн боргу, і за 500 грн. Важливішу роль тут грають терміни. Підставою для відключення є строк заборгованості, який у середньому складає два місяці.

Процедура відключення газопостачання відбувається тільки тоді, коли споживач не реагує протягом 10 днів на письмове попередження від постачальника. Якщо за цей час клієнт не сплачує вартість наданих послуг, у його домоволодінні призупиняють подачу газу. Перед газовим обладнанням чи на підвідному газопроводі в домоволодінні споживача-боржника перекривається кран і встановлюється пломба або заглушка. До слова, тільки за останні три місяці більше 1,5 тис. боржників були відключені від системи газопостачання.

- Більшість споживачів, які досі залишаються відключеними від газу, відмовились іти на конструктивний діалог з нашим підприємством. Ми намагаємося пояснити нашим клієнтам, що літній час - це період, коли значно легше привести у відповідність платіжну дисципліну, зменшити заборгованість. Враховуючи ситуацію в газовому секторі, тільки разом ми можемо забезпечити комфортні умови в новому опалювальному періоді, - зазначив голова правління ПАТ «Харківгаз» Євген Безкоровайний.

Якщо вчасно не ліквідувати заборгованість, фінансове навантаження на споживача ростиме, наче сніжна грудка. Адже для відновлення газопостачання потрібно спочатку повністю, на 100%, погасити заборгованість, а потім сплатити послуги з відключення/підключення газу. А от, якщо ви вирішили самовільно відновити газопостачання, то ще й доведеться додатково сплатити всі збитки, завдані такими неправомірними діями. 
Для тих, хто у скрутному стані й не не в змозі в повному обсязі сплачувати за газ, існує вихід — субсидія, пільги та державна компенсація. До речі, субсидію на послуги з газопостачання вже оформили більше ніж 50 тис. родин Харківської області. Понад 130 тис. споживачів мають пільги на оплату за спожитий газ.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта