Новини Мін’юсту: Харківщина з липня торгуватиме конфіскатом в Інтернеті

24.06.2014 11:04 Економіка
Чотири області України взялися збувати конфісковане майно через світову мережу Інтернет. Поки що такий варіант продажу усього лише експеримент, участь у якому пропонують узяти і Харківській області.

Комп’ютерний аукціон

 Ще навесні Кабінет Міністрів України схвалив ініціативу Міністерства юстиції щодо запровадження системи електронних торгів з реалізації конфіскованого майна Державною виконавчою службою.

Так, із травня в Україні запровадили систему електронних торгів. Її обличчям є сайт torgi.minjust.gov.ua. Зайшовши на цю електронну сторінку, потенційний покупець може знайти усю потрібну інформацію. А саме дані про відповідний лот, який реалізовується державним виконавцем: його вартість, основні характеристики, місцезнаходження, порядок ознайомлення з лотом, фото та ін. До слова, різноманіття лотів багате і часом дивує.

Наприклад, там можна знайти, крім звичних автомобілів, будинків, ще й мобільні телефони, стартова ціна яких 10-15 грн, бачки, одяг, цукор-пісок, вудки і навіть металобрухт.

- Ця система є досить перспективною, оскільки працює в багатьох країнах світу, як прогресивних, так і в тих, які зараз розвиваються, - дає оцінку проекту заступник голови Державної виконавчої служби України Павло Коцюбинський. - Зокрема, переймаємо позитивний досвід Грузії. Зараз у цій країні реалізовується 70 % усього описаного у країні майна. Для порівняння, в Україні цей відсоток не дотягує і 10 %.

Реєстрація і внесок

Узяти участь в електронних торгах може будь-хто і з будь-якої точки світу. Потрібно лише зареєструватися на вищезазначеному сайті. Реєструючись, учасник торгів створює віртуальний особистий кабінет, до якого вносить свої паспортні відомості, контакти тощо. Нюанс, коли людина хоче взяти участь у торгах за лот, вартість якого перевищує 100 тис. грн, то їй слід отримати електронний цифровий підпис. Це потрібно для більш надійної ідентифікації особи. Інша обов'язкова вимога - сплата грошового внеску. Він складає 5 % від вартості лота. Наприклад, стартова ціна продажу конфіскованого автомобіля - 158 795,00 грн, то розмір гарантійного внеску складатиме 7 939,75 грн. Як пояснив розробник системи, директор Харківського філіалу ДП «Інформаційний центр Міністерства юстиції України» Костянтин Шевченко, ці гроші спрямовуватимуться на підтримку роботи самої системи.

- У разі, якщо лот дістанеться не вам, ці кошти вам повернуться. Якщо ж перемога — ці 5 % врахуються у вартість лота, - додав Костянтин Шевченко. За правилами торгів рівно через місяць після виставлення у мережі лота розпочинаються власне торги у режимі реального часу.

Зброя проти корупції

Метою цього нововведення є не тільки втілення більш прогресивної системи реалізації майна, арестованого за рішенням суду.

- Це є одним із рішучих кроків у боротьбі з корупційним болотом, у яке вгрузла наша країна, - говорить Павло Коцюбинський. - У цій системі виключається чинник посередництва. Згідно з чинним законодавством реалізацію арештованого майна державними виконавцями здійснювали відповідні організації — комерційні структури. Останніми роками було багато нарікань і скарг на їхню роботу. До того ж, кажуть ініціатори проекту, ця система працює в автоматичному режимі. У цьому разі виключається будь-яке стороннє втручання. Держслужбовці та чиновники не матимуть можливості впливати на торги. Більш того, очікується, що такий вид продажу принесе збільшення надходжень до державного бюджету не менш аніж на 70 %.

Підслідних збільшують

Спочатку в експерименті від Мін’юсту взяли участь три області: Дніпропетровська, Вінницька і Львівська, а також місто Київ. Уже у червні КМУ знову схвалив ініціативу Міністерства юстиції і розширив проект до десяти областей. Так, із 1 липня система електронних торгів з реалізації конфіскованого майна буде працювати у Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Чернігівській і Харківській областях.

- Харківщина досить велика область, тут є великий обсяг майна, велика кількість виконавчих проваджень та велике навантаження. Сподіваємося, що ця система допоможе державним виконавцям, певним чином їх розвантажить. Тож Харківська область може сміливо взяти участь у цьому пілотному проекті, - переконаний Павло Коцюбинський. За два місяці впровадження системи вже є втішні результати. Сьогодні у системі зареєстровано 611 лотів на суму майже 65 млн грн. Сайт переглянуло понад 150 тис. людей. Зареєструвалися у системі 1006 чол.

Майже півтисячі громадян подали заявки на ознайомлення з майном, 150 з яких уже зробили це. Сума сплачених гарантійних внесків складає майже 100 тис. грн. Таким чином, починаючи з травня відбувалося наповнення бази віртуального аукціону і ознайомлення з лотами. Самі ж торги в Інтернеті розпочнуться з 1 липня. Якщо ж пілотний проект себе зарекомендує, наприкінці року мають вирішити його подальшу долю. Офіційне переродження підтвердить схвалення Кабінету Міністрів України, яке має дати добро на впровадження цієї системи на всю Україну. Більш того, зараз активно розробляються додатки для мобільних телефонів та інших сучасних електронних гаджетів. Тож у майбутньому торгуватися можна буде й зі свого мобільного.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта