Харківські економісти придумали, як боротися з викрадачами листів в Інтернеті

28.11.2013 14:01 Економіка
http://infosmi.net http://infosmi.net
Сьогодні на Міжнародному форумі «Kharkiv-ІТ» презентували проект розробки, яка дозволяє захистити кореспонденцію в інтернеті від так званих викрадачів.

Як розповів автор ідеї проекту “Модуль забезпечення безпеки і прихованості передачі даних” доцент кафедри інформаційних систем Харківського національно-економічного університету імені Семена Кузнеця Сергій Євсеєв, розробка може зацікавити усіх, хто піклується про захист своєї електронної кореспонденції. Адже вона гарантує те, що повідомлення, надіслане по e-mail, ніхто, крім адресата не зможе перехопити і прочитати.

Для цього розробники збираються використати принцип шифрування, тобто інформацію перед тим, як надіслати, переводитимуть у певний код, який неможливо прочитати. Після цього, щоб приховати сам факт передачі інформації, вставляють шифр у картинку. І її уже відправляють електронною поштою.

- Зловмисник не знає, чи ви відправляєте просту картинку чи якусь інформацію, - пояснив Сергій Євсеєв.

За його словами ця новація може зацікавити державні та комерційні структури, а також будь-якого користувача Мicrosoft Outlook. Для того, щоб запрацювала така система безпеки, відповідний модуль інсталюють в Мicrosoft Office. Після чого автоматично з’являється нова закладка в Мicrosoft Outlook.

У світі є схожа система, якою користуються уже понад 20 років. Коштує вона 60 дол.

- У нас уже є пробна версія. Вона реальна, але ще потребує оптимізації, - розповів Сергій Євсеєв. - За нашими попередніми розрахунками коштуватиме вона близько десяти доларів.

Щоб повністю закінчити розробку системи, необхідно близько 10 тис. дол.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта