Харків'яни здають квартири, аби жити в халупах у покинутих селах

19.09.2013 13:14 Економіка
http://vk.com/ http://vk.com/

Зараз на інтернет-форумах в усій Україні утворюються цілі групи людей, що гуртуються в пошуках таких сіл.

Одні бажають мати власну дачу, щоб вирощувати екологічно чисті овочі та фрукти, інші – місце для філософських роздумів. Є також нечисленні в нас дауншифтери (down – униз, shifting – зміна місцями), які здають в оренду трикімнатну квартиру в Харкові й на ці гроші досить непогано живуть в селах.

Коли відтік людей із населеного пункту перетинає критичний показник, то починає руйнуватися інфраструктура: дороги, телефонні й електричні лінії, пошта, культзаклади, магазин и, лікарні й дитячі садки. Після чого переїжджати до такого селища – усе одно, що в дике поле. Проте, як не дивно, саме таке «дике» життя і приваблює міських жителів.

Читайте також: Будуємо приватний дім: розрахунки і потрібні документи
                      Як отримати кредит на будівництво власного житла. Умови та документи

Якщо на повномасштабне будівництво оселі власної мрії грошей нема і не буде, єдиний вихід – купівля вже готової.

Так, у межах Харківської окружної дороги, глиняна халупа на п’яти сотках землі може коштувати під 20 тисяч доларів (159 860 грн), залежно від місця, а капітальний будинок – усі 70 (559 510).

Нерухомість, що розташована у 20-кілометровій зоні за Харковом, теж не порадує цінами. Середня вартість будинку – 20–35 тис. доларів (159 860–279 755 грн). А такий самий добротний цегляний дім на 50 «квадратів», із газом і великим подвір’ям у Барвінківському районі можна купити всього за 3 тисячі «зелених». При цьому в Харківської області є багато сіл, де будинки продають узагалі за 500–2000 тисячі гривень – зовсім символічну ціну, яку встановлюють, аби не віддавати дарма.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №110 від 14.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта