Хто куди. Куди найбільше виїздять українці-заробітчани та ким працюють

09.02.2015 11:34 Економіка
news.ub.ua news.ub.ua
Шукати кращої долі за кордоном українців, як правило, підштовхує фінансова скрута.

За більшу зарплату наші люди готові виконувати чорну роботу, терпіти незручності й жити у чужій державі на «пташиних правах».

До числа найпопулярніших країн для трудової міграції українців традиційно входять Росія, США, Канада, Польща, Італія, Греція, Туреччина. За даними дослідження кадрового порталу HeadHunter Україна, 26  % українських заробітчан їдуть працювати за кордон саме через низькі зарплати. Ще 21  % переїхали від безвиході – вдома не змогли знайти гідну роботу. На третьому місці – бажання професійно розвиватися і наявність цікавих пропозицій від закордонних роботодавців.

Серед професій, представники яких найчастіше виїздять працювати за кордон, – працівники готельно-ресторанної, будівельної галузей, агробізнесу, сфери послуг, торгівлі. Часто виїздять працювати за кордон також співробітники сфери ІТ. Рідше ж за всіх переїжджають банківські працівники і маркетологи.

Результати дослідження показали, що найскладніше при зміні місця проживання заробітчанам дається розлука з родиною та друзями (через це сумують 28  % опитаних). На другому місці проблеми з адаптацією до роботи та нових умов життя (17 %). Багато хто нарікає на складності облаштування побуту «з нуля» (17 %). А от проблем із мовними та культурними відмінностями, необхідність налагоджувати нові стосунки та звикати до нового міста не мав майже ніхто.

Набагато менше заробітчан отримують дозвіл на постійне проживання за кордоном. За інформацією Державної міграційної служби України, за 11 місяців 2014 року найбільше заявок надійшло на виїзд до Росії – 2437. На другому місці – США – 1240 заявок, на третьому – Ізраїль – 1192 заявки. За ними йде Німеччина з показником 765 осіб, які виїхали на ПМП. Замикає п’ятірку Білорусь – 502 заявки.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта