Клієнт-банк найчастіше ламають у п'ятницю ввечорі. Харківська міліція дає поради бухгалтерам

03.04.2013 13:10 Економіка
http://www.h1host.ru/ http://www.h1host.ru/
Злочинці навчилися різними способами очищувати рахунки громадян і підприємств. Дедалі більше поширюються злами клієнт-банків – електронної системи управління рахунком.

Суми вкраденого варіюються від декількох тисяч до десятків мільйонів гривень. У 2012 році в Україні таким чином вкрадено 116 млн грн, в сумах від 30 тис. до 30 млн грн.
Управління боротьби з кіберзлочинністю відпрацювало схеми, які блокують перераховані кошти, але вони ефективні тільки в тому разі, коли постраждалий звернувся до міліції протягом доби. Якщо людина звернеться пізніше, гроші швидше за все будуть виведені з обігу, і їх складніше буде повернути.

Серед останніх гучних випадків подібних злочинів у Харківській області правоохоронці зафіксували злам на 2 млн грн. У харківської фірми зламали клієнт-банк і перерахували гроші декількома платежами. Міліція затримала осіб, що чинили злочин.

– Для того, щоб займатися шахрайством, не потрібно спеціальних знань, треба тільки знати психологію людини, на що вона готова піти у певних обставинах, – розповідає про інтернет-злочинців заступник начальника управління боротьби з кіберзлочинністю ГУ МВС України в Харківській області Дмитро Карпізін. – А для того, щоб зламати клієнт-банк, треба не один рік провчитися, вміти написати спеціальну програму, знати, як її закинути на чужий комп’ютер, щоб вона спрацювала.

Частіше за все клієнт-банки зламують увечері в п’ятницю, коли працівники фірми вже збираються додому, і це має вигляд, ніби комп’ютер просто поламався. Як хакерам вдається це зробити – вивчили спеціалісти лабораторії комп’ютерної криміналістики та інформаційної безпеки (м. Київ).

– Схема зазвичай така: на комп’ютер бухгалтера, де встановлено програму клієнт-банку, заноситься вірус троян (програма, що дозволяє красти персональні дані, ключі й паролі), як правило, це відбувається або через популярні сайти, або через флешки, – розповідає начальник лабораторії Сергій Прокопенко. – Тоді злочинці отримують доступ до клієнт-банку і на свій розсуд управляють рахунком і коштами на ньому.

Жертвами зламу рахунків стають як малі приватні, так і великі державні підприємства, але певні запобіжні заходи все ж можуть убезпечити вас від лиха. Експерт радить установлювати тільки ліцензійне програмне забезпечення і систематично оновлювати антивірусну систему. Бухгалтерам слід зберігати ключі на з’ємному носії та підключати до комп’ютера лише в момент транзакції, здійснення платежу. З комп’ютера, на якому встановлено клієнт-банк, краще заборонити «гуляння» Інтернетом, не заходити на сумнівні сайти і не приймати підозрілу електронну пошту. Краще, щоб це був окремий комп’ютер, і щоб до нього мали доступ якомога менше осіб.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №39 від 30.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта