Кому бойкот, а кому бізнес. Економіка виграє від заборони російських товарів

08.02.2016 14:45 Економіка
Фото: reeana.ru Фото: reeana.ru
Вже три тижні в Україні діє заборона на імпорт товарів з Росії. Під "санкції" потрапили здебільшого продукти харчування, але не виключено, що список може розширюватися.

А от у магазинах продукцію країни-сусідки зустріти все ще можна. Інколи російського так багато, що вибору просто не залишається.

Забути про шоколад, рибу і мило

Постанову про заборону ввезення низки товарів російського виробництва на територію України Кабмін затвердив ще 30 грудня 2015 року. Це стало відповіддю на продовольче ембарго зі сторони РФ, яка таким чином спробувала покарати Україну, як державу, яка запровадила проти неї санкції. Заборона на імпорт російських товарів вступила в силу з 10 січня і діятиме до 5 серпня 2016 року або до моменту, коли сусідка скасує своє ембарго.

Які ж російські товари відтепер є персоною нон грата в Україні? До списку, затвердженого наприкінці минулого року, урядовці включили 43 товарні позиції. Це м'ясо та субпродукти, риба, молюски, молоко, вершки, кефір, плавлені сири, кава, чорний чай, шоколад, продукти дитячого харчування, корми для тварин, сигарети, пиво і горілка, мило та гелі для душу тощо. Крім того, під заборону потрапило обладнання для залізниць та трамвайних колій і дизель-електричні локомотиви. Державна фіскальна служба України заявила, що громадяни, які завозитимуть на територію країни заборонені товари з Росії, будуть оштрафовані, а сама продукція вилучатимуться. Штраф сягає ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 1700 грн. Якщо заборонені товари будуть ввезені поза митним контролем або приховані, порушникам загрожує штраф у розмірі 100 % від вартості товару з конфіскацією.

20 січня урядовці розширили список заборонених російських товарів. Туди додалися ріпчаста цибуля, зелений чай, рибні консерви, жувальні гумки, мармелад і желе, кукурудзяні пластівці, печиво, соєвий соус, кетчупи. А от поширення санкцій на товари побутової хімії, як того очікувалося, не відбулося. Тому російська зубна паста, шампуні та косметики досі є легальними в Україні.

Як "СК" прокоментувала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України Наталія Микольська, перелік заборонених товарів формувався на основі пропозицій профільних центральних органів виконавчої влади, зокрема, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, а також бізнесу.

- Практично усі товари, внесені до переліку, виробляються в Україні або можуть бути імпортовані з інших країн, зокрема, з ЄС, - сказала Наталія Микольська. -  Наразі Мінекономрозвитку отримує численні звернення як від бізнесу, так і громадських організацій щодо розширення переліку товарів, заборонених до ввезення на територію України, що походять з Російської Федерації. Рішення буде залежати від розвитку ситуації у взаємовідносинах з РФ, зокрема, в економічній площині.

Серед основних товарних груп, які імпортуються в Україну з РФ і підпадають під ембарго, є екстракти, есенції і розчинна кава (22%), сигарети з фільтром (18%), жувальна гумка, харчові добавки (9%), шоколадні батончики та інші шоколадні вироби (9%), чаї (5%), кава смажена (5%), корми для тварин (2%).

Ревізія супермаркетів

Попри те, що фактично частина російської продукції заборонена вже три тижні, українці досі з легкістю можуть придбати більшість товарів зі списку. І для цього не треба везти контрабанду з Росії. Достатньо просто прийти у найближчий до вас магазин. "СК" пішов на експеримент і провів ревізію в одному з найбільших супермаркетів Харкова. Результати виявилися неочікуваними.

І найбільшим розчаруванням став відділ побутової хімії. Україна заборонила лише засоби для миття шкіри, попри це полиці супермаркету й досі ломляться від цих засобів гігієни. Мало того, обрати не російське мило або гель для душу сьогодні майже не можливо. Українська продукція хоча й представлена, але її дуже мало, і вона просто потопає серед різноманіття імпорту.

Не краща ситуація і у відділі напоїв. Більшість торгових марок кави, представлених в супермаркеті, мали російські штрихкоди. А от чай натомість виявився легальним. Всі упаковки, які вдалося продивитися, були родом або з України, або з інших країн, окрім Росії.

Не підвели також корми для тварин, печиво, кукурудзяні платівці, а справжньою несподіванкою став відділ рибних консервів. Там не виявилося жодного російського товару, а більшість продукції було українського виробництва. Майже не знайшлося у супермаркеті й заборонених шоколадок. Єдині солодощі з російським штрихкодом були продукцією великої міжнародної компанії.

А от де ще знайшлося повно забороненого, то це на полицях з соусами і кетчупами. Особливо багато виявилося пляшечок із соєвим соусом російського виробництва.

Чи довго ще супермаркети розпродуватимуть заздалегідь закуплений російський товар, невідомо. Залишається лише сподіватися, що завозити нові партії забороненої продукції роздрібні мережі не будуть. До речі, вже простежується тенденція, що на полицях магазинів серед однакових товарів частина має російські штрих коди, а інша частина - вже українські.

Пізнати товар російського виробництва можна за адресою виробника і штрихкодом. У штриховому кодуванні Росія займає діапазон від 460 до 469. Будь-яке з цих чисел на початку послідовності означає, що товар зроблений в Російській Федерації. В українських товарів штрихкод починається з числа 482, білоруських - 481, казахстанських - 487.

Заміщення втрат

За рахунок запровадження ембарго на ввезення російських товарів в Україні сподіваються покрити збитки від російських санкцій і збалансувати двосторонню торговельну політику

- Обсяг аграрного експорту, на який РФ збирається ввести ембарго, за 10 місяців 2015 року становив 116,4 млн дол., або 1% у загальному експорті аграрної продукції. Разом з тим загальний обсяг аграрного імпорту в Україну з РФ, який буде підпадати під дзеркальну заборону, за 10 місяців склав 118,8 млн дол., - прокоментував міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

За його словами, більшість товарів, які імпортуються в Україну з РФ, є продукцією міжнародних компаній, виробничі об'єкти яких поширені по всьому світу, в тому числі і в Європі. Олексій Павленко вважає, що двостороннє ембарго стимулюватиме ці компанії розглядати можливість перенесення виробничих потужностей на територію України. Тобто, наприклад, шоколадні батончики, які випускаються під американською торговою маркою, але виготовляються на російських фабриках, тепер завозитимуться в Україну безпосередньо з США або Європи. Власники компанії, підрахувавши витрати, також можуть перенести виробництво безпосередньо в Україну. А отже бюджет отримає додаткові надходження від податків.

Цю інформацію підтвердила і Наталія Микольська. За її даними, низка транснаціональних компаній вже активно працює в цьому напрямку

- Цілком ймовірно, що такі процеси відбуваються. Оскільки жодна компанія не зацікавлена у втраті частки на ринку України. Наразі пройшов незначний період часу, щоб можна було робити певні оцінки, - сказала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України.

Як би там не було, але введення ембарго на ввезення російських товарів незначним чином вплине на загальну картину російського імпорту в Україну. За даними Держстату, протягом 11 місяців 2015 року імпорт товарів з Російської Федерації склав понад 20 % від загального імпорту товарів в Україну. При цьому, 51 % у загальному імпорті становив газ і нафтопродукти (обсяги імпорту складали 3,6 млрд дол. і скоротились на 43,4%). 9,8 % російських товарів в Україні - це котли, машини, апарати і механічні пристрої (683,5 млн дол., скорочення на 25 %), 6,9 % - добрива (479,5 млн дол., зростання на 9,3%), 3,8 % - полімерні матеріали та пластмаси (261,6 млн дол., скорочення на 23,1%), 2,7 % - чорні метали (186,9 млн дол., скорочення на 53,1%), 1,9 % - електричні машини і устаткування (130,1 млн дол., скорочення на 71,4%), 1,8 % - папір та картон (123,7 млн дол., скорочення на 32,2%), 1,6 % - органічні хімічні сполуки (108,6 млн дол., скорочення на 31,3%), 1,4 % - продукти неорганічної хімії (100,1 млн дол., скорочення на 17,6%).

- Оцінити скорочення імпорту з РФ за січень 2016 року можливо буде орієнтовно у березні 2016 року, - додала Наталія Микольська.

Ірина Гудзь
кореспонедент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта