Лешек Бальцерович у Харкові розповів про кризу і психопатів у владі

06.09.2013 07:57 Економіка
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Для того, щоб економіка країни була ефективною, вона має бути відкритою, конкурентною і демократичною.

Про це під час свого виступу на V Міжнародному форумі у Харкові розповів польський реформатор Лешек Бальцерович.

На початку своєї доповіді відомий експерт зазначив, що соціалізм - це була найстрашніша система у світі.

ФОТОЗВІТ З ФОРУМУ ДИВІТЬСЯ ТУТ

- По-перше, приватна власність була злочином, і ринок був злочином. В цьому сенсі не було жодного «гарного соціалізму». Коли були неможливі громадянські свободи, були репресії, які не давали росту, - відзначив Лешек Бальцерович.

Він назвав декілька факторів ефективної економіки різних країн: відкритість економіки, конкурентність і незалежність від політичної влади.

Читайте також: Розпочав роботу форум "Инновации. Инвестиции. Харьковские инициативы!" (ПРОГРАМА)
Економічний форум у Харкові: консул Польщі пообіцяв рекордну кількість віз для українців

Добкін зізнався, що мав можливість покинути Україну
Відкрити бізнес в Україні стало простіше - Європейська Бізнес Асоціація
Науковий парк щодо розвитку землеробства створять у Харкові
Село майбутнього закладуть уже цієї осені - інформація Держагенства з інвестицій

- Коли приватний сектор залежить від політичної ситуації, а не від економіки, тоді енергія іде в поганому напрямі. А друга ситуація — це рівень конкуренції. В 1991 році ми відкрили економіку і ліквідували монополію, це дозволило підвищити котировки. Державний сектор — це політика, це шкідливо для економіки. Коли я їду в Москву — там все дорожче, ніж у Польщі, так не має бути. Адже там нема конкуренції, а без конкуренції нема інновації. Закрита економіка не може розвиватися, особливо якщо економіка закрита на захід, - заявив економіст.

Він зазначив, що темпи росту економіки залежать від двох груп факторів: найближчі сили (інновації, трансфер технологій), капітальні вкладання (якщо їх частка низька, країнам неможливо розвиватися), занятість. Що зумовлює ці три фактори: частка приватного сектору.

- Державний сектор ніде — навіть на заході не працював гарно, тому там наступала приватизація. Державні капіталовкладення дають лише імідж, але не ефективність. По-друге — це відкритість, по-третє — конкуренція. Польщі дуже допоміг вступ до ЄС, я підписав Угоду про торговий союз. Він відкрив нам ринки, це нам допомогло підвищити стандарти і довіру. Чим вище довіра, тим більше капіталовкладень. Також допомогли помірні податки. Але вони можливі тільки тоді, коли утримання з бюджету — помірні. Багато соціальних утримань — це патологія, люди, які можуть працювати, не працюють. Досвід показує, що важлива регіональна децентралізація. Є друга група аспектів: як часто дана країна потрапляє у кризу. Криза — це падіння економіки, глибока рецесія. Але найглибша криза — це сталінізм, маоізм, це була не тільки економічна криза, це був геноцид. Щоб уберігти суспільство від катастроф, треба обмежити державну владу, і не допустити до влади психопатів: Сталін і Мао були психопатами. Однин із заходів обмеження політичної влади — це демократія і суди, - підсумував Бальцерович.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта