Люди не отримують квартири через нульову рентабельність житла на Харківщині

23.01.2013 12:46 Економіка
http://domvmeste.by http://domvmeste.by

Начальник державної архітектурно-будівельна інспекція (ДАБК) у Харківській області Олександр Мальцев на прес-коференції розповів, що у минулому році у Харкові ввели в експлуатацію 184 тис. кв. м житла. 

Він, підкреслив, що в порівнянні з 2011 роком, коли було прийнято в експлуатацію 290 тис. кв. м житла, кількість нових багатоповерхівок у Харкові зменшилася на 60 тис. кв.м, у той же час значно зросла кількість приватних будівель.

- Будівельний ринок не монополізований, а систематизований. Якщо до 2008 року за будівництво бралися багато будівельних компаній, то тепер бажаючих мало.

Рентабельність у будівництві житла практично нульова. Тому займатися цим можуть дозволити собі лише системні забудовники. Наприклад,  «Житлобуд-2» оптимізував свою діяльність. Ті будівельні роботи, які раніше вони не виконували (сантехнічні, електромонтажні) зараз компанія взяла на себе. Тобто сьогодні за рахунок того, що будівельні роботи не віддаються субпідрядникам «Житлобуд-2» зберігає свою присутність на ринку. Але  повторюю, рентабельність дуже низька. У районах залишилися дрібні будівельно-ремонтні  організації, адже за новим законодавством на будівництво об'єктів I-III категорії складності ліцензія більше не потрібна, - сказав керівник регіонального ДАБК

Він також повідомив, що зараз активно будують будинки компанії «Житлобуд-1», «Житлобуд-2». Цього року вестиме будівництво Курязький домобудівний комбінат, також відновлюють будівництво компанії «Авантаж», «Макрокап Девелопмент Україна». Нагадаємо, що на Харківщині розпочався бум приватного житлового будівництва.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта