Мер на Харківщині вирішив заробити на смітті

22.05.2013 09:54 Економіка
http://www.estile.ru/ http://www.estile.ru/
Продавати вторсировину стає вигідно. У Харківській області мер одного з міст вирішив відкрити підприємство з сортуванням сміття.

В цьому році у Люботині планують ввести в експлуатацію сучасну лінію по сортуванню сміття.

Про це повідомив міський голова Люботина Володимир Теличко під час прес-конференції, присвячені соціально-економічному розвитку міста. Міський голова повідомив, що зараз у місті реалізується проект з відкриття нового полігону з лінією з сортування сміття.

– Сьогодні сміття вивозиться на звалище Вороний яр, якому вже більше 50 років. На той час технологія була єдина – глибше зарити сміття у землю, – розповів Володимир Теличко. – У нас буде не просто полігон по складуванню твердих побутових відходів – це буде лінія з сортуванню відходів. Ми хочемо отримати вторинні ресурси, щоб їх продавати.

Міський голова повідомив, що у березні з обласного бюджету були виділені 10 млн грн для реалізації проекту. Це сучасна лінія, яка нічим не буде відрізнитися від подібних підприємств, які розташовані у містах Євросоюзу.

Проектувальники, які розробляють проект підприємства у Люботині, зробили такий самий полігон з сортувальною лінією у польському Гданську. На підприємстві сміття буде сортуватися на 12 видів вторинної сировини.

– Після сортування, кількість сміття, яке складується на полігоні, зменшується разів у десять. Таким чином строк діяльності полігону продовжується. Принаймні років 40 цей полігон буде існувати, – зазначив мер Люботина.

Старе звалище буде рекультивовано, на його місці висадять дерева. Також Володимир Теличко повідомив, що зараз у місті застосовано поквартальний вивіз сміття.

– Цей механізм ще відпрацьовується. Поки що сміття вивозиться раз на місяць, але у подальшому буде частіше. Півтора місяця працює ця система і скарг не надходить, – сказав міський голова.

Проблем з реалізацією вторсировини, на думку Володимира Теличко, не буде, адже сьогодні попит на вторинну сировину дуже високий.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта