Мешканців харківських висоток відправляють за грошима на ремонт до банків

24.12.2013 10:01 Економіка
http://dragomanova.kiev.ua/ http://dragomanova.kiev.ua/
Допомогу від держави на ліквідацію протікаючого даху чи на капітальний ремонт мешканцям багатоквартирних будинків годі й чекати. Руку допомоги протягають банки.

Майже 24% жилих будинків у Харківській області охоплено об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків. Цього року з обласного бюджету на розвиток ОСББ було витрачено близько 304,6 тис. грн. Надалі цим об’єднанням отримати державну допомогу стає все важче.

- Сьогодні загальнодержавна програма фінансування не діє, кошти з державного бюджету на ремонт житлових будинків не виділяються, місцеві бюджети, на жаль, також не мають грошей, необхідних для підтримки ОСББ. На наступний рік окремого фінансування для ОСББ не передбачено. І тому важливо розглянути варіант фінансування банківськими установами, - вважає перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб.

Банки готові піти на зустріч ОСББ, пропонуючи їм спеціальні кредитні програми. Однак і тут є певні умови. Кредити (від 5 до 100 тис. грн.) надаються переважно на утеплення будинків з використанням енергозберігаючих технологій, капітальний ремонт під 16 - 22,5% річних. Терміни погашення кредиту від 1 до 5 років. Грошовий займ для ОСББ має ще привілеї: без застави і з можливістю відстрочки платежу. Муніципалітет може допомогти мешканцям, наприклад, погасивши процентну ставку кредиту або частину його “тіла”.

До слова, за підрахунками керівника проекту “Ініціатива з енергозбереження в будівлях у країнах східної Європи та Центральної Азії” Роберто Ло Чічеро Вайна, на реабілітацію українських будинків у сфері енергозбереження потрібно близько 50 млрд євро.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта