Металургійні підприємства Харківщини зазнають мільйонні збитки

26.09.2015 06:00 Економіка
Фото: svit24.net Фото: svit24.net
Найбільш проблемною галуззю економіки області залишається металургія. Збитки металургійних підприємств вже становлять 660 млн грн.

Як розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер, до початку збройного протистояння на Донбасі 50% всього експорту і 40% імпорту області були пов'язані з Російською Федерацією. Зараз ці відносини втрачені, а економіка ще не встигла перевлаштуватися.

- Третину валового продукту в Харківській області дає промисловість. Вона є головною бюджетоутворюючою галуззю, - сказав Марк Беккер. - Індекс промислової продукції на сьогодні складає 82,6%. Це трохи вище, ніж в цілому по Україні, але абсолютно нас не задовольняє.

За словами заступника губернатора, окрім згортання товарообігу з Росією, серед інших причин недостатнього розвитку промисловості регіону - відсутність в Україні цілеспрямованих промислових програм, брак бюджетних замовлень на державних промислових підприємствах, несвоєчасне повернення ПДВ тощо.

- Харківська область разом з міністерствами працює над створенням галузевих програм розвитку промисловості. Я думаю, що найближчим часом ми вже побачимо певні рішення з цього питання, - пообіцяв Марк Беккер.

Разом з тим в останній час значно виросли показники у галузі хімічної промисловості, зокрема виробництві фармацевтичних препаратів. А у машинобудуванні завдяки таким підприємствам, як «Турбоатом», завод «Південкабель», Харківський бронетанковий завод, завод ім. Малишева, Харківський тракторний завод, Лозівський ковальсько-механічний завод, за підсумками дев'яти місяців вдалося збільшити індекс промислової продукції на 8% з 65%, які були минулого року.

- Промислової продукції реалізовано вже на 40% більше в порівнянні з минулим роком. У грошовому еквіваленті це 52,2 млрд грн, - додав Марк Беккер.

Заступник губернатора розповів, що серед промислових підприємств області хороший фінансовий результат демонструють заводи «Турбоатом», «Електроважмаш» та «Південкабель». Прибутковими є також харчова промисловість, текстильне виробництво, паперова та деревообробна галузі, поліграфія тощо. Єдиною галуззю, яка опинилася у складному стані і зазнає колосальні збитки, є металургія. З початку року ці підприємства вже втратили 660 млн грн.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта