Михайло Добкін обіцяє провести газ у найменші села Харківської області

23.07.2012 14:25 Економіка
Нещодавно Харківщина отримала від НАК «Нафтогаз України» 125 млн грн на газифікацію населених пунктів.

Про це повідомив губернатор Михайло Добкін на зустрічі "Чай з губернатором". За словами губернатора, це найбільша сума за останні три роки. До газифікації долучилися всі райони області.

– Основну газову гілку прокладуть коштом держави, а розводку газових труб населеним пунктом здійснюють місцеві жителі, об’єднавшись у кооператив. Проект, як правило, робить місцева влада, – розповів Михайло Добкін.

Він зазначив, що кількість коштів, виділених на газифікацію районів, відрізняється залежно від розгалуженості газової мережі.

– Наприклад, населений пункт, де проживають 5–6 тис. осіб, недалеко від основної газової гілки, тому, умовно кажучи, прокласти до нього трубу коштує 1–2 млн грн. Ще певну частину зберуть люди, і таким чином можна забезпечити газом, а відтак, – цивілізованими умовами приготування їжі та обігріву житла, велику кількість людей і домоволодінь. Та є інші ситуації.

Так, прокласти газову гілку до села, в якому проживає до 1000 осіб, може коштувати 8–9 млн грн, тому що це віддалений населений пункт, тож доведеться виконати великі обсяги робіт. Так, на ці гроші можна було б газифікувати 3–4 населені пункти, які знаходяться поблизу газогонів, і залишити ці віддалені села, як кажуть, «на потім». Та якщо виходити з такої філософії, то ці населенні пункти ніколи і не будуть з газом. А ми хочемо зберегти на карті області ці села, тому що без газової інфраструктури важко розвивати бізнес, створювати робочі місця, а через це з таких сіл і виїжджає молодь, – зазначив Михайло Добкін.

Саме тому, за його словами, розподілення коштів по районам є нерівномірним, адже один район має рівень газифікації більше ніж 70 % і в ньому вже є досить розгалужена газова мережа, а інший район має нижчий рівень газифікації, тому на забезпечення його газом потрібно витратити більше коштів.

– Ми вже третій рік працюємо з НАК «Нафтогаз», і такої суми не виділялося ніколи. Загалом, ми стабільно отримуємо понад 100 млн грн на рік, і ці кошти дозволяють останні роки робити прорив у газифікації нашого регіону. З нас ніхто не знімав обов’язок газифікувати віддалені населені пункти – ми зобов’язані це зробити. Рівень газифікації населених пунктів у нас має бути на рівні 100 %. Поки що ми боремося за цей показник, тож роботи у нас багато, – підсумував губернатор.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №87 від 21.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта