Мільйон тонн бензину в Україні - контрабанда

05.09.2013 06:22 Економіка
http://finance.bigmir.net/ http://finance.bigmir.net/
Український ринок світлих нафтопродуктів вкрай залежний від імпорту.

Майже весь бензин, що продається в державі – імпортного виробництва: Польщі, Литви, Білорусі, Росії, тощо. І навіть те паливо, що виробляється в межах країни, на вітчизняних НПЗ (нафтопереробних заводах) переганяється майже винятково з імпортної нафти.

Більше того, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, кількість виробленого в Україні бензину постійно і стрімко падає. Тільки за цей рік даний показник знизився аж на 19,1 %, або на 1,44 млн тонн, у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. А в 2012-му переробка нафти впала на 49,5 % порівняно з 2011 роком, що в 2,4 раза менше, ніж у 2010 році.

Імпортний бензин перевіряється, або принаймні, має перевірятись на державному кордоні. Тим більше, що великим НПЗ, таким, наприклад, як Мозенський, що мають мільйонні обсяги, не до снаги робити неякісне пальне, адже це їх ім’я, і на одній партії «бодяги» можна втратити величезний ринок. Та на шляху від кордону до АЗС із паливом може трапитись будь що. Заступник директора Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев днями заявив, що в Україні приблизно 1 млн тонн бензину, який узагалі незрозуміло звідки береться на автозаправних станціях. Це паливо завезене контрабандою чи зроблене на напівлегальних заводах, або розбавлене продукцію коксохімічних чи спиртових виробництв.

Ще один важливий для розуміння пункт – невелика плутанина з ДСТУ для бензину. Адже в Україні їх два. Один – ДСТУ 4839:2007 «Бензини автомобільні підвищеної якості» (вид I та ІІ), («ЄВРО 5» та «ЄВРО 4») новий стандарт, який було впроваджено в Україні задля гармонізації стандартів якості бензину, що продається в Україні з європейськими. Та більш старий ДСТУ 4063-2001 «Бензини автомобільні». До речі, саме за цим стандартом працює більшість вітчизняних НПЗ. І заради того, щоб вони працювали й надалі, дату скасування застарілого стандарту переносили вже декілька разів.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №103-104 від 31.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта