На Харківщині витратять мільйони на боротьбу зі сміттям

11.06.2013 06:04 Економіка
http://www.sunhome.ru http://www.sunhome.ru
В цьому році об’єм екологічного податку в Харківській області буде складати приблизно 17 млн грн.

Частину податку, яка буде розподілена між місцевими бюджетами, Харківщина планує витратити на боротьбу зі сміттям.

Як повідомив перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, 16,8 млн грн, які будуть розподіляти в цьому році, в першу чергу підуть на охорону і раціональне використання водних ресурсів, раціональне використання, зберігання і утилізацію відходів виробництва і побутових відходів, збереження природного заповідного фонду, на наукові розробки, інформаційні видання та освіту.

Також левову частку грошей область витрачатиме на будівництво нових полігонів для твердих побутових відходів, а також придбання сміттєвозів і техніки, малої техніки для населених пунктів.

- Це питання пріоритетне, тому що в селах органи місцевого самоврядування уже самі створюють свої полігони побутових відходів, але техніка застаріла, вивозити сміття нема чим. Тому головне для усіх – придбати техніку, сміттєві баки, і далі цивілізовано справлятися зі сміттям, - наголошує чиновник.

За словами Валентина Дулуба, розподіл всього екологічного податку, який надходить до казни, постійно змінюється в плані розподілу між органами місцевого самоврядування, місцевою владою і державним бюджетом.

Якщо в минулому році в обласному бюджеті залишалось 20%, місцеві бюджети отримували 50% і 30% всього податку передавалось у Державний бюджет, то в 2013 році перерозподіл інший: 53% - у Державний бюджет, 33,5% - в місцеві бюджети (органи місцевого самоврядування і районні адміністрації),  обласному бюджету – тільки 13%. 

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта