Надсучасний пристрій для прогнозу стихій розробили у Харкові

29.11.2013 07:00 Економіка
http://www.imenno.ru http://www.imenno.ru
Учора, 28 листопада, на форумі «Kharkiv-ІТ» презентували проект вітчизняного метеорологічного локатора.

Як розповів один із розробників проекту молодший науковий співробітник Харківського національного університету радіоелектроніки Дмитро Рачков, група розробників із харківських та київських вишів спроектувала перший вітчизняний метеорологічний радіолокатор.

- Це пристрій, який дозволяє спостерігати за різними явищами природи дистанційно, для того, щоб прогнозувати у короткостроковій перспективі погодні умови, що дуже важливо для сільського господарства, для забезпечення авіації, для комунальних служб. Пристрій дозволяє передбачати небезпечні стихійні явища,- пояснив Дмитро Рачков.

За його словами, в Україні таких пристроїв не виробляли ніколи. Це перший проект, який матиме більше технічних переваг, аніж існуючі аналоги у світі (Німеччині, США, Італії та інші), зокрема, по точності вимірювання.

Пристрій не з дешевих. Сьогодні зарубіжні аналоги коштують більше двох млн дол. Для того, щоб виготовити перший пробний пристрій в Україні, необхідно понад дев’ять мільйонів дол.

На думку Дмитра Рачкова, Україна володіє заводськими потужностями та спеціалістами-теоретиками, необхідними для налагодження серійного виробництва метеолокаторів.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта