Нараховувати оплату за тепло в квартирі будуть по-новому

30.11.2016 13:20 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Платіжки за опалення у будинках, де немає лічильників, формуватимуться за новими правилами.

Для родин, що мешкають у таких будинках, рахунок складатиметься на основі усередненого в місті показника споживання теплової енергії тих будинків, де лічильники встановлені.

Відповідне рішення 30 листопада схвалено урядовцями на засідання Кабінету Міністрів України, - педає сайт ХОДА.

«Цей алгоритм формування платіжки за опалення повинні будуть використовувати міста, де рівень оснащеності житлового фонду приладами обліку теплової енергії становить не менше 50 %. Цей 50 %-ий поріг і надасть можливість визначати середнє споживання тепла в населеному пункті з прийнятною точністю», - зазначають на урядовому порталі.

Відповідно жовтневі платіжки за централізоване опалення, які прийшли сім’ям, в будинку яких немає будинкового лічильника, пропонується перерахувати.

Чотири підприємства Харківської області прославилися у сплаті податків 

Урядовці пояснюють: через низький рівень оснащеності приладами комерційного обліку теплової енергії багатоквартирного житла, який на кінець 2014 року становив всього 32 %, протягом останніх десятиліть порушувалося право споживачів на отримання коректного та справедливого нарахування за спожиту комунальну послугу.

«НКРЕКП спільно з урядом задля справедливої оплати населенням спожитої комунальної послуги з централізованого опалення пріоритетним завданням визначили безумовне забезпечення стовідсоткового обліку спожитої теплової енергії, -- відмічають на офіційному сайті Кабінету Міністрів України. - Як результат - рівень оснащення багатоквартирного житлового фонду тепловими лічильниками в Україні станом на листопад 2016 року сягає 61 %. До кінця року, у разі виконання всіх затверджених на 2016 рік інвестиційних програм, ця цифра зросте до 88 %».

Довідка. Усереднене в місті споживання теплової енергії на опалення одного метра квадратного опалюваної площі визначатиметься як співвідношення загального обсягу споживання теплової енергії зазначеними будинковими засобами обліку теплової енергії до відповідної загальної опалюваної площі квартир, які розташовані у багатоквартирному будинку з тепловим лічильником.

За даними НКРЕКП, чинний норматив 5,5 кубічних метрів є завищеним. Середній же обсяг фактичного споживання становить 4 кубометри на квадратний метр площі.
«Рівень оснащення багатоквартирного житлового фонду тепловими лічильниками в Україні станом на листопад 2016 року сягає 61 %», - повідомляють у Кабміні.
Станом на 1 жовтня 2016 року житловий фонд Харківської області було облаштовано приладами обліку теплової енергії на 66 %.

 

Микола Мельник

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта