Нацбанк подовжує антикризові обмеження

30.09.2015 13:15 Економіка
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Незважаючи на позитивну динаміку у банківській системі, Нацбанк України поки своїх обмежень не знімає. У вересні державний регулятор продовжив дію антикризових заходів до 4 грудня поточного року.

- Збережено обмеження на зняття готівки у гривні в сумі до 300 тис. грн, дострокове повернення валютних депозитів можливий тільки в гривні за курсом уповноваженого банку на дату здійснення операції. У теж час деякі обмеження були пом'якшені: по видачі грошових коштів з валютних рахунків фізичних осіб - 20 тис. грн (в день) за курсом на момент зняття, - відзначає фінансовий експерт Тетяна Редька.

У теж час Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у разі банкрутства фінустанови повертає кошти по депозиту в сумі до 200 тис. грн. Отримати решту грошей вкладники зможуть, заявивши свої кредиторські вимоги до банку. Залишок боргу погашатиметься за рахунок виручених коштів від продажу майна банку (згідно встановленої черги). Тому експерти рекомендують великі депозити відкривати в різних банках.

- Вкладник може скористатися правом на отримання своїх коштів у неплатоспроможних банків під час дії тимчасової адміністрації, якщо термін видачі вкладу вже настав, або якщо є залишки на поточних банківських рахунках. Також можна отримати свої кошти під час ліквідації банку, - уточнює Тетяна Редька.

Якщо банк не входить до списку неліквідних банків, але при цьому не виконує своїх депозитних зобов'язань, то вкладник може звертатися до суду. Тоді у людини з’являються шанси не тільки повернути свої внески, але й отримати компенсаційні виплати.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта