Що чекає на харківські ЖЕКи після реформи. Коментар німецького експерта

20.05.2015 06:00 Економіка
http://informweek.com/ http://informweek.com/
Німецький експерт із питань управління житлом Вольфанг Круг, який свого часу очолював правління Групи управління житловою нерухомістю (36 тис. кв.) в Берліні, передрікає ЖЕКам поступове відходження у минуле.

Про це він розповів у ході семінару «Енергоефективність житлових будівель. Передумови модернізації житлового фонду: вирішення питань управління житлом та виконання вимог щодо показників енергоефективності будівель» в Харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова. 


- ЖЕКи характеризуються своєрідним менталітетом. Думаю, ця стара модель поступово зникатиме. Однак як реаліст, скажу, що це довготривалий процес, - наголосив фахівець. 

Читайте також: Кому не вигідно створювати ОСББ на Харківщині. Коментар експерта

У Законі про ОСББ знайшли низку недоліків

За прогнозами  Вольфанга Круга, найновіші будинки першими вийдуть з-під опіки ЖЕКів, адже вони не потребують так багато ремонтних та інших робіт, як будинки старого фонду. До того ж, ЖЕКи на мають ресурсів придбати техніку, обладнання для проведення ефективної роботи.

- Варто відзначити, що ЖЕКи не винні у тому, просто так склалася ситуація. На жаль, слід констатувати, що вони не конкурентоспроможні, навіть по вартості послуг, - додав експерт. - Де-факто, в Україні існує монополія ЖЕКів, адже їхній альтернативі - маленьким приватним компаніям важко створюватися. А вони у свою чергу важливі для економіки міста, адже дадуть місцевій громаді робочі місця і гроші у вигляді податків. 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта