Нові правила транзиту до Росії. Чи будуть на кордоні з РФ багатокілометрові затори

11.11.2013 13:12 Економіка
http://news.liga.net/ http://news.liga.net/

З 12 листопада митний транзит через Сумську, Харківську та Чернігівську області до Російської Федерації здійснюватиметься без книжок міжнародних дорожніх перевезень.

За інформацією Федеральної митної служби Російської Федерації, з 12 листопада у митних органах, підпорядкованих Центральному митному управлінню, почнуть реалізовуватися заходи, спрямовані на забезпечення дотримання митного транзиту товарів, що ввозяться на територію Митного союзу.

Зокрема, скасована дія книжок міжнародних дорожніх перевезень (МДП), замість них будуть застосовуватися інші види забезпечення митного транзиту. Книжки МДП гарантували сплату митних платежів, дозволяли перевозити вантажі в запломбованих контейнерах і спрощували прикордонні процедури.

Відповідно до нових правил, для оформлення вантажів та транспортних засобів перевізникам у пунктах пропуску потрібно буде надати необхідні сертифікати для в’їзду на територію Російської Федерації.

За новими правилами, вантажні автомобілі зі знаками TIR не можуть перетинати російський кордон без національного фінансового забезпечення сплати всіх зборів у бюджет РФ, наприклад, банківських гарантій, поручительств, застав. Нові правила вже використовуються на Північному Кавказі, у Приволжжі, на Уралі, в Сибіру і на Далекому Сході, і незабаром почнуть застосовуватися на інших ділянках кордону РФ. Застосування книжки МДП гарантовано Митною конвенцією ООН 1975 р. Її ратифікували 69 країн, у тому числі Росія.

Раніше такі нововведення були запроваджені в пунктах пропуску на кордоні Росії з Україною в межах Луганської та Донецької областей. Ускладнення з 28 жовтня митного оформлення транзитних вантажів привело до появи на українсько-російському кордоні в цих областях черг більш ніж 360 вантажних автомобілів. В ніч на 31 жовтня багатокілометрові пробки виникли на різних ділянках російсько-українського кордону.

У Міндоходів відзначають, що із введенням нових правил на пунктах Північно-Західного і Центрального митних управлінь (Харківська, Сумська, Чернігівська області), може утворитися подібна завантаженість.

Що ж стосується прикордонників, то у Східному регіональному управлінні прикордонної служби запевняють, що до нововведень співробітники готові. Адже росіяни вводили нові правила поетапно.

- Через наші пункти пропуску на добу проходить приблизно 300-400 вантажівок, які підпадають під дію нових правил, - зауважив помічник начальника Східного регіонального управління ДПСУ з питань взаємодії із ЗМІ Мирон Сидор.

Міністерство доходів і зборів України на офіційному веб-саті рекомендує перевізникам при плануванні вантажопотоків через митні пости Сумської, Харківської та Чернігівської областей та підготовці відповідної документації врахувати зміну російською стороною правил транзиту.

З 19 листопада 2013 року відповідні заходи будуть реалізовуватися також у Псковській, Себежській та Кінгісеппській митницях Північно-Західного митного управління, а з 1 грудня 2013 року – на всій території Російської Федерації.

Тамара Кіч

Автор: Администратор сайта