Оренда квартири у Харкові у серпні. Ціни та райони

08.08.2013 08:03 Економіка
http://kharkov-arenda.com.ua/ http://kharkov-arenda.com.ua/
На що звернути увагу, орендуючи квартиру, та не потрапити на гачок шахраїв, довідалася кореспондент "СК".

Якщо ви шукаєте житло через агенцію чи посередників, маєте бути готовими одразу перед тим, як заселитися у свій новий дім, викласти кругленьку суму.

По-перше, якщо ви погоджуєтеся на варіант, запропонований ріелтером, маєте після вселення сплатити йому за послуги 50 % від ціни місячної оренди житла. По-друге, господар одразу візьме з вас подвійну плату – за перший місяць проживання та заставу в розмірі місячної плати за оренду, або ж ще є варіант брати оплату за останній місяць проживання. Фахівці радять оформлювати цей платіж як заставу.

Оскільки, якщо ця сума вважатиметься платою за останній місяць, а ви з’їдете раніше, аніж визначено договором, гроші вам можуть і не повернути. Що являє собою застава? Коли ви зберетеся з’їхати з квартири, господар оглядає, чи всі його речі на місці і чи в робочому стані. Якщо все в порядку, він повертає вам ці гроші. Якщо після вашого проживання щось зламалося, орендодавець має право забрати заставу як компенсацію.

– Якщо щось було зламаним ще до того, як ви оселилися, а ви на це не звернули уваги, то господар може мати до вас претензії, тому важливо відразу перевірити справність усіх приладів, – радить директор одного з агенств нерухомості Харкова Олена Манжос.

Бувають випадки, коли людині житло під час перегляду сподобалося, але грошей із собою, щоб заплатити за оренду, вона не має. У такому разі, аби господар притримав квартиру кілька днів, орендатор може дати за неї задаток у розмірі 100–200 грн. Якщо ви шукаєте квартиру з ріелтером, то в такому разі складаєте попередній договір оренди. Якщо самостійно – орендодавець пише розписку про те, що він отримав від вас задаток. У розписці він вказує свої паспортні дані.

Перед тим, як уже віддавати гроші господарю, необхідно впевнитися, що саме він – власник квартири. Для цього варто перевірити його паспорт і документи, які підтверджують права власності на квартиру. Слід також взяти із собою свої документи. Це викличе довіру в господаря.

Коли підвищать ціни

Якщо ви хочете зняти хорошу квартиру без поспіху й не переплачувати при цьому за оренду, то слід поквапитися з пошуками. Починаючи з кінця серпня та у вересні ціни на житло зростуть на 10–15 %. Так, зараз ціни на кімнати та готельки (кімната готельного типу. – Авт.) без власних санвузлів стартують від 700 грн. Найдешевші готельки з власним санвузлом можна зняти за 1000 грн. Ціна оренди за однокімнатну квартиру стартує від 1600 грн, за 2-кімнатну – від 1900 грн, 3-кімнатну – від 2400 грн. Такі квартири розташовані в 10–15 хвилинах їзди до метро, у районах Залютино, Баварії та Горизонту. Найдорожчі квартири – у центрі.
У спальних районах (на Олексіївці та Салтівці) біля метро найнижча ціна оренди кімнати – 1000 грн на місяць, 1-кімнатної квартири – 2300 грн, 2-кімнатної – 2700 грн, 3-кімнатної – 3000 грн.

Експерти радять не баритися, адже пошуки житла можуть зайняти як один день, так і кілька тижнів. Як розповіла Олена Манжос, до грудня ціни вже не падатимуть. Трохи подешевшають квартири в лютому-березні. Ідеальний місяць для пошуків – травень. У цей час студенти з’їжджають з квартир, а тому орендатору є з чого вибрати, і при цьому ціни на оренду будуть нижчими.

Увага: Платити агенції за інформаційні послуги або здійснювати передоплату за пошук житла до вселення у квартиру не слід. Вас можуть обдурити. Усі великі агенції беруть оплату тільки по факту вселення, тобто тоді, коли ви складаєте договір на оренду і вселяєтеся у помешкання.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №92 від 03.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта