Південна залізниця хоче підвищити вартість проїзду в електричках

18.01.2013 14:35 Економіка
http://uzdlines.narod.ru http://uzdlines.narod.ru

Вартість квитка у приміський поїздах треба збільшити на 15%. Про це повідомляє прес-служба Південної залізниці.

У Південній залізниці зазначають, що згідно із законодавством України, Південна залізниця безвідмовно надає пільговий проїзд 26 категоріям громадян. Фактично це означає, що сім з десяти пасажирів приміських поїздів Південної залізниці - пільговики.

Вартість перевезення пільгового контингенту повинна компенсуватися за рахунок державного і місцевих бюджетів. У минулому році Південна залізниця перевезла пільговиків на 65,2 млн. грн, з них місцевими органами влади було компенсовано тільки 26,5 млн. грн, тобто менше 41%.

«Але навіть при повній компенсації вартості витрат перевезення пільгового контингенту приміські перевезення залишаються збитковими, тому що приміські пасажирські тарифи несуть соціальну спрямованість. Таким чином, для подальшого забезпечення перевезень у приміському сполученні на відповідному рівні, а це близько 340 приміських поїздів на добу, індексація тарифів на 15% є економічно обгрунтованою і вимушеною», – йдеться у повідомлені прес-служби транспортного відомства.

У Південній залізниці стверджують, що фактично, на сьогоднішній день приміські поїзди – найдоступніший вид транспорту. Вартість проїзду в приміських поїздах у порівнянні з автобусами і маршрутними таксі нижче в 3-4,5 рази. Наприклад: вартість проїзду в автомобільному транспорті сполученням Харків-Лозова (150км) становить 45,00 грн, у приміському поїзді - 10,00 (11,60 - після індексації) грн, Харків-Огульці (35км) - відповідно 15,00 і 4 , 80 (5,80) грн, Куп'янськ-Тополі (45км) - 20,00 і 5,00 (6,20) грн.
В даний час це питання перебуває на узгодженні в Харківській, Полтавській та Сумській облдержадміністраціях.

Довідка СК. У 2012 році Південною дорогою в приміському сполученні було перевезено 58 млн 970 тис пасажирів. При цьому витрати дороги компенсувалися виручкою від продажу квитків тільки на 9%.

Автор: Администратор сайта