Податки з пенсії по-новому. Як розрахувати

23.01.2015 15:00 Економіка
За оновленим Податковим кодексом України відтепер оподатковуватимуться пенсії, які держава визнала занадто великими.

Податок на доходи фізичних осіб стягується із суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року. Оподатковується лише та сума, яка складає таке перевищення. На сьогодні не оподатковуватиметься пенсія в розмірі до 3654,00 грн на місяць. Якщо ваша пенсія або щомісячне довічне грошове утримання перевищує цю суму – сплатіть податок. Його ставка складає 15 %, якщо розмір пенсії не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (12180 грн), та 20 %, якщо розмір пенсії перевищує зазначену суму.

Згідно із нововведеннями, зник ще один привілей: із 1 січня не призначаються дострокові пенсії відповідно до статті 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» та статті 49 Закону України «Про зайнятість населення». Тепер пенсії за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, яких звільнено з роботи у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я, не призначаються, але виплата раніше призначених пенсій триватиме. Слід зауважити, що працюючим пенсіонерам дострокові пенсії, призначені до набуття чинності Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», не виплачуватимуться.

Зазнав змін і Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у ньому вилучено статтю 39. Крім того, встановлено, що розміри щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника та мінімальні розміри пенсії призначаються в порядку та розмірах, установлених актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта