Понад двадцять автокрадіїв затримали на Харківщині. Найбільше злочинці вподобали Жигулі

16.02.2013 11:07 Економіка
http://wroom.ru http://wroom.ru
У більшості випадків крали "Жигулі".

Останнім часом на території Харківського регіону набув поширення такий вид злочину, як незаконне заволодіння автотранспортом. Тільки з початку року зареєстровано 54 факти викрадення автомобілів, -повідомляє МВС України.

 У 60% випадків головним об'єктом промислу ставали старенькі моделі «Жигулів». Насьогодні більшість з них вже розшукана та повернута власникам. Для розкриття злочинів та встановлення осіб, причетних до їхнього скоєння, працівники міліції провели комплекс слідчо-оперативних заходів. Протягом січня–лютого оперуповноважені карного розшуку разом з працівниками ДАІ, патрульної служби та бійців спецпідрозділу міліції «Беркут» щодобово проводили нічні відпрацювання районів міста Харкова та області, у яких була зареєстрована найбільша кількість викрадень автомобілів.

– У результаті проведення цільових спецоперацій працівникам міліції вдалося вийти на слід викрадачів, котрі систематично займалися незаконним заволодінням автотранспорту, – розповів заступник начальника ГУМВС України в Харківській області полковник міліції Ігор Сенчук. – Було затримано дві групи, до яких входили 15 осіб, та 11 викрадачів, які діяли самостійно. На сьогоднішній день усі вони викриті у скоєнні більше 30 заволодінь транспортом і вже дали свідчення слідчим органам.Так, до кримінального списку любителів чужих авто потрапили двоє 17-річних харків’ян, які розпочали свою злочинну діяльність у грудні минулого року. У січні змовники вперше викрали ВАЗ-210111 на території Київського району, а згодом поміняли його на «Таврію» через об’яву, розміщену в Інтернеті. У подальшому неповнолітні скоїли ще 8 угонів автомобілів марок ВАЗ, ЗАЗ та «Фольксваген» на території Київського, Московського, Дзержинського та Фрунзенського районів Харкова. Ці легковики молодики розукомплектували в гаражі, який належав одному з них, та збували певним особам.

До складу іншої злочинної групи також входило двоє мешканців Харківської області: 22-річний та 20-річний. Парубки викриті у скоєнні двох незаконних заволодінь автомобілями ВАЗ-2101.

За усіма фактами слідчими відкриті кримінальні провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 289 «Незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб або повторно» Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Усі викрадені автомобілі не випадково потрапили до списку викрадачів, адже легковики не були обладнанні системами протиугінної сигналізації, а власники залишали автівки у нічний час на території, яка ніким не охоронялась.

Наразі проводяться слідчо-оперативні заходи, направлені на встановлення причетності підозрюваних до вчинення інших кримінальних правопорушень.

Джерело: МВС України
Автор: Администратор сайта