Як пральний порошок може заощадити електроенергію, розповіли харківські експерти

12.11.2015 09:20 Економіка
Фото: dama.pp.ua/ Фото: dama.pp.ua/
Універсальні, «біо», «колір», концентровані, порошки-автомати - фахівці розбиралися, у чому родзинка окремого прального засобу.

Як розповів генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, сьогодні в Україні діє технічний регламент мийних засобів, що визначає основні вимоги до самих мийних засобів і до поверхнево-активних речовин, що входять до їхнього складу. Серед цих вимог — обов'язкове маркування та здатність до первинного і повного біологічного розкладання поверхнево-активних речовин. Остання властивість має становити не менше 60-70 %.

Найкраще для різних видів прання, радять експерти, придбати окремі порошки: для прання кольорових речей, речей з вовни, шовку та інших делікатних тканин тощо.

Універсальними пральними порошками можна прати білу й кольорову білизну з різних типів тканин, крім шовку та вовни, з нормальним і сильним забрудненням при будь-якій температурі. Відбілюючі засоби, що містяться в цих порошках, починають діяти при температурі від 40 до 60°C.

Порошки, призначені для прання білих тканин, містять у своєму складі оптичні відбілювачі на основі кисню. Для прання чорних і темних тканин в основному застосовуються рідкі засоби. Вони дозволяють уникнути білих розводів на чорних тканинах від погано розчинних добавок. 

Основне призначення біопорошків – видалення плям білкового походження (кров, молоко, яйця тощо). Такі порошки рекомендуються для замочування і прання при температурі до 40-50°С. Варто пам’ятати, що вовна й шовк вимагають обережного поводження і не терплять порошків з ензимами.

Порошки для прання в холодній воді необхідні для виробів із синтетичних і тонких тканин. При пранні в машині-автоматі з таким порошком не потрібне нагрівання води, і це дозволяє заощаджувати електроенергію.

Довідка. Компоненти, з яких складаються пральні порошки, умовно можна розділити на дві основні групи: поверхнево-активні речовини (ПАР) і додаткові речовини, або активатори. ПАР є основою всіх синтетичних мийних засобів і відповідають за відділення забруднення від тканини. Як активатори використовуються ензими, що знищують плями білкового походження, які, до речі, важко виводяться, відбілюючі речовини, поліфосфати, що пом'якшують воду, а також віддушки, стабілізатори піни тощо.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта