Прибутки та збитки провідних харківських заводів. Коментар заступника Добкіна

09.09.2013 08:13 Економіка
http://www.objectiv.tv/ http://www.objectiv.tv/
Заступник губернатора Харківської області Андрій Моченков розповів кореспонденту "СК" про економічний стан та портфель замовлень «Електроважмаша», «Турбоатома», «Лозівського ковальсько-механічного заводу», ХТЗ та інших.

– За результатами минулого року падіння індексу промислової продукції в машинобудуванні склало 3,3 % – через економічну ситуацію у світі і в Україні, - сказав заступник губернатора. - Але в першому півріччі 2013 року за рахунок того, що випуск і реалізацію деяких великих замовлень на заводах «Електроважмаш» і «Турбоатом» було відкладено на кінець цього періоду, зростання індексу промислової продукції склало 105,5 %. Утім, нас більше непокоїть галузь виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів.

За словами Андрія Моченкова, у промисловості Харківської області частка машинобудування складає 17,6 %, а харчової промисловості – 26,3 %. Майже 30 % у цій частці займає підприємство «Філіп Морріс Україна». У зв’язку зі змінами в законодавстві стосовно паління це підприємство планувало падіння виробництва у 2013 році приблизно на 10 %, але за результатами першого кварталу воно склало 5 %. У перспективі на друге півріччя ми розраховуємо, що в машинобудуванні нам вдасться досягти планових показників згідно з обласною Програмою соціально-економічного розвитку. Наразі повністю завантажені замовленнями «Електроважмаш», «Турбоатом», «Південкабель».

Деякі проблеми спостерігаються на підприємствах групи компаній УПЕК: ПрАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод», задіяний у виконанні контракту з випуску БТРів для Іраку, і зараз знизив темпи виробництва.

Андрій Моченков розповів також про портфель замовлень ХТЗ, 80 % продукції якого експортується в Російську Федерацію, то заводу стає дедалі складніше постачати туди продукцію. У Росії прийнято постанови щодо підтримки вітчизняного виробника, і локалізація має бути не менше 60 %.

Але Харківська обласна державна адміністрація на виконання доручень Президента України підготувала концепцію державної цільової програми розвитку виробництва вітчизняної системи машин і обладнання сільськогосподарського призначення для обробки ґрунту на період до 2020 року і надала її Міністерству промислової політики для розгляду. Коли концепцію буде ухвалено Кабінетом Міністрів, профільне міністерство розробить державну програму.

 Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №107 від 07.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта