Про російську пенсію для українців та введення накопичувальної пенсійної системи розповіли у Пенсійному фонді

18.06.2012 11:09 Економіка
Пенсії Пенсії

До редакції «СК» надійшли запитання від наших читачів щодо виплат пенсій.

Відповісти на них ми попросили заступника начальника головного управління  Пенсійного фонду України в Харківській області Тетяну Піпченко.

– Коли очікувати підвищення пенсій військовим пенсіонерам?

– З 1 липня буде підвищено пенсію військовослужбовцям. Зараз ми працюємо над тим, щоб МВС, Міністерство оборони надавали довідки щодо грошового утримання військових пенсіонерів і на підставі цих документів ми робимо перерахунок пенсії. Підвищення буде до 10 %.  Також військовим пенсіонерам  підвищуватиметься пенсія з 1 січня 2013 року – до 23 %. Це пов’язано з тим, що їм з 2008 року не підвищувалася пенсія. Сьогодні на Харківщині нараховується близько 43 тисячі військових пенсіонерів.

– Зараз пенсії отримують через банки. Але банк  може, як кажуть, луснути. Чи надійні ті банки, через які Пенсійний фонд виплачує кошти?

– Пенсійний фонд обирає найбільш зручні та надійні банки. Серед них проводиться тендер, і не на рівні областей, а на рівні всієї держави. Кожний банк надає свої пропозиції. Пенсійний фонд уважно контролює збереження коштів, щоб жодний пенсіонер не втратив свої пенсії. З банками-переможцями укладаються договори на пенсійне обслуговування. У середньому по країні кількість банків, з якими Пенсійний фонд укладає договори, дорівнює 50. Усе враховується: територіальна розгалуженість, якість обслуговування клієнтів. Пенсіонер сам обирає, як йому краще: отримувати пенсію через банк чи через «Укрпошту». Але сьогодні 90 % пенсіонерів віддають перевагу саме банківському обслуговуванню.  Для Пенсійного фонду банки зручніші тим, що ми їм не платимо за доставку пенсії. А «Укрпошті» ми сплачуємо за це близько 9 млн грн на рік.

Чи можна отримувати російську пенсію в Україні?

– В України з Росією є угода щодо пенсійного забезпечення російських і українських громадян. Вона передбачає, що громадяни Росії мають право на пенсійне забезпечення на території України на рівні з українськими громадянами. Якщо громадяни Росії переселяються в Україну і тут живуть, то вони пенсіонуються за нашим законодавством. Зберігаються й пільги, але не всі. Так, наприклад, громадяни Росії, які є учасниками бойових дій, отримують пільги, а діти війни – ні, тому що в російському законодавстві не передбачена категорія «діти війни».

Коли в Україні запрацює накопичувальна пенсійна система?

– Солідарна система на сьогодні єдина, що може буде життєдіяльною. Для того щоб накопичувальна система розвивалася, необхідно, щоб заробітна плата була відповідна, адже це додаткові відрахування із заробітної плати – близько 7 %. Якщо зараз в Україні максимальні відрахування 5 %, приміром, для державних службовців, то для більшості громадян – від 1 до 2 %. Але все одно слід міркувати щодо впровадження накопичувальної системи. Проектом закону про реформування пенсійної системи передбачається, що така система запроваджуватиметься з 1 січня 2013 року. Безумовно, більшою мірою вона почне працювати для молодих людей – кому 30 років і менше. Проте, у недержавних пенсійних фондах ця система зараз уже працює.
Якщо почне діяти державна накопичувальна система (а це передбачає закон про реформування пенсійної системи), то вона буде обов’язковою для всіх.

Накопичувальна система діятиме, як доповнення до солідарної. Ми не можемо відмовитися від солідарної системи. Тому солідарна й накопичувальна системи діятимуть разом. Але, коли людина, з трудового доходу якої робилися відрахування і в солідарну, і в накопичувальну систему, вийде на пенсію, то вона отримуватиме основну пенсію з солідарної системи, а додаткову – з накопичувальної.

Юрій БОРЩ, матеріал з газети "Слобідський край" №72 від 16.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта