ПРООН виділяє Харківщині чергові кошти на реалізацію міні-проектів, але висуває умови

13.10.2014 09:18 Економіка
Активні громади Харківщини отримали ще один шанс взяти участь у конкурсі розвитку громад.

Найбільш ініціативним районам дадуть по 40 тисяч доларів на реалізацію проектів з енергоефективності, енергозбереження тощо.

Цього тижня на Харківщині стартувала третя фаза проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У рамках конкурсу райони-переможці отримають фінансування на реалізацію різних проектів, спрямованих на покращення умов життя громади.
Заявки на участь у міні-проектах приймаються з 8 жовтня, і подати їх можна буде до 17.00 22 жовтня. Про це під час семінару для представників обласних, районних та місцевих органів влади розповіла спеціаліст з розвитку громад проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Олена Рудіч.

Загальний бюджет допомоги для всієї України складає 23,8 млн євро. 23 млн надає Європейський союз, решта, 800 тис. євро, – кошти ПРООН. Третя фаза триватиме з 2014 по 2018 рік. Для участі у проекті відберуть чотири громади з восьми районів області, у яких проживає менше 10 тис. осіб.

У пріоритеті цього року – проекти, які стосуються охорони здоров’я, водопостачання, освітлення, охорони навколишнього середовища, енергоефективності та енергозбереження. Кожен з восьми обраних районів отримає квоту в 40 тис. доларів.
Але якщо район брав участь у перших двох фазах проекту, то він автоматично отримує меншу квоту – всього 25 тис. доларів.

Олена Рудіч попередила, що окрім восьми основних районів буде відібрано три резервні, які отримають кошти в разі, якщо якийсь район не працюватиме впродовж двох місяців.
Крім основної квоти, яку виділяють областям України, 12 регіонів братимуть участь в економічному компоненті, ще 12 – у міському. Кожна область у період подачі заявок сама визначається, який напрям обрати.

– В економічному компоненті два райони отримають можливість створити по два кооперативи – сільськогосподарські, обслуговуючі, неприбуткові. І кожен із цих кооперативів протягом трьох років тричі отримає від нас допомогу – 30 тис. доларів першого разу, 10 тис. доларів другого разу і 5 тис. доларів третього разу, – розповіла Олена Рудіч. – На проекти для Харківської області на цей компонент ми виділяємо близько півмільйона доларів.

Альтернативою економічному може стати міський компонент. У такому разі на конкурсній основі буде відібрано два міста з населенням від 10 до 150 тис. осіб, у яких запроваджуватимуться інфраструктурні проекти. Перш за все, вони реалізовуватимуться в багатоквартирних будинках через структуру ОСББ. Також брати участь у конкурсі можуть школи, дитячі садки, медичні заклади тощо.

– У кожному з двох міст буде запроваджено по вісім інфраструктурних проектів, – розповіла Олена Рудіч. – Якщо ці 16 проектів успішно відпрацюють протягом двох років і не буде ніяких проблем, зривів і замін, область отримає додаткову квоту в ще одне місто.
Третя пропозиція ЄС/ПРООН діє тільки для шести областей, зокрема і для Харківської. Це швидка допомога при підготовці до зими будівель, де тимчасово проживають переселенці.
На цей проект передбачено додаткові кошти в розмірі 100 тис. доларів і 80 тис. євро. Ці кошти можуть бути виділені на два-три проекти й використані на реконструкцію будівлі, заміну вікон, дверей, установлення котелень тощо.

Під час семінару голова Харківської обласної ради Сергій Чернов закликав представницьку та виконавчу владу в районах області об’єднати разом з громадами зусилля, щоб реалізувати якомога більше ефективних проектів.

– Найголовніше те, що після першої фази реалізації проекту ми навчилися правильно підходити до підготовки проектів, – підсумував Сергій Чернов. – Ініціативні групи, які створюються у громадах, можуть і мають визначати пріоритети, контролювати реалізацію від початку до завершення.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №122 від 11.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта