П’ять головних податків, що наповнили бюджет Харківщини у 2015 році

05.01.2016 13:50 Економіка
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
Серед п’ятірки найбільших за обсягами – податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок з реалізації у роздрібній мережі підакцизних товарів та податок на прибуток.

Із загальної суми, що сплачена до місцевих бюджетів у 2015 році, – 5,9 млрд грн, на п’ятірку лідерів припадає майже 5,4 млрд грн. Це складає 91,6 % загальних надходжень, - розповіли у ГУ ДФС України в Харківській області.

Також повідомили, що основою місцевих бюджетів регіону є податок на доходи фізичних осіб. Його надійшло 3,2 млрд грн. Цей податок стабільно забезпечує місцеві громади надходженнями.

Наступним за розміром серед лідерів є єдиний податок. За 2015 рік його розмір склав 967,4 млн грн.

Третій податок – це плата за володіння або користування найбільшим багатством України – землею. За 2015 рік до місцевих бюджетів Харківщини внесено 836,8 млн грн плати за землю.

Акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – новий податок, що сплачується з 1 січня 2015 року. Утім це не завадило йому вийти на четверту позицію. Надходження минулого року становлять 458,8 млн грн.

Замикає п’ятірку найбільших за розміром у місцевих бюджетах Харківської області податок на прибуток, якого надійшло протягом  року близько 104 млн грн.

Аналізуючи сучасну структуру, розмір та суми податкових платежів, які надходять до бюджетів Харківської області, у відомстві відзначають позитивну динаміку – адже проти аналогічного періоду 2014 року загальні надходження до місцевих скарбничок за 2015 рік зросли на 917,6 млн грн.

Микола Мірошник

Автор: Администратор сайта