Рада підтримала новий варіант податкової реформи

24.12.2015 14:45 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Законом передбачається встановлення єдиної ставки ЄСВ у розмірі 22 %.

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект № 3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році". Відповідне рішення підтримав 251 нардеп, - повідомляє РБК.

Проектом закону, зокрема, пропонуються такі зміни в частині податку на додану вартість: вдосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який буде забезпечувати однакові вимоги і права для всіх платників податків, з урахуванням черговості подання платниками податків заявок на відшкодування ПДВ; введення офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податків, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

По акцизах - специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промишление замінники тютюну, а також мінімальне акцизне податкове тягар та сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40 %, адвалорна ставка залишається без змін. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртні напої по відношенню до діючих на сьогоднішній день - на 50 %, на пиво - на 100 %, на вина - на 100 %. Встановлення ставки акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8 %) - на 300 % від діючої на сьогодні.
Також документом пропонується встановлення єдиної базової ставки в розмірі 18 % (замість двох діючих ставок 15 % і 20 %); для дивідендів залишається ставка в розмірі 5 %; звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв'язку із здійсненням заходів з енергоефективності та енергозбереження; звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Щодо спрощення системи оподаткування передбачаються наступні зміни: зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників III групи: з 2 до 3 % (для платників ПДВ) - і з 4 до 5 % (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 раза ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств) скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Проектом закону встановлюються такі новації щодо акцизного податку: введення системи електронного адміністрування реалізації палива; введення акцизної накладної, як обов'язкового електронного документа, який буде складатися при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку; запобігання випадків реалізації на АЗС неврахованих обсягів палива, з яких не сплачено акцизний податок.

Микола Мірошник

Автор: Администратор сайта