Реєструвати права на нерухоме майно стане простіше

17.08.2012 14:32 Економіка
Із 1 січня 2013 року в Україні запроваджується спрощена система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Відтепер в одному реєстрі міститимуться речові права і на земельні ділянки, і на об’єкти, розташовані на них.

Про це на відеоконференції «Спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно» повідомила перший заступник голови Державної реєстраційної служби Інна Завальна.

За її словами, процедура реєстрації майна стане зручнішою не тільки для населення, а й для інституцій, що надають цю послугу. Також Інна Завальна зауважила, що це ноу-хау для України, адже між компетентними юридичними органами відбуватиметься електронна взаємодія: всі паперові носії переносяться на електронні з метою оптимізації роботи. Це допоможе зменшити кількість помилок і неточностей у реєстрах.

«Органи реєстрації реєструватимуть і видаватимуть свідоцтво про право власності на новозбудоване та реконструйоване майно, також реєструватимуть усі заборони, рішення суду, арешти, оформляти, видавати свідоцтва», – пояснила перший заступник голови Державної реєстраційної служби.

Тепер люди будуть обслуговуватися за системою «єдиного вікна». Тобто, щоб зареєструвати своє майно, необхідно просто звернутися до нотаріуса, у якого можна отримати відповідне свідоцтво. Більше не потрібно стояти в довжелезних чергах до органів реєстраційної служби та інших інстанцій. Уся відповідальність зараз покладається на нотаріусів, яких на сьогодні в Україні 7055 чоловік. Нова система, таким чином, дозволить економити бюджетні кошти та уникати великих черг в установах реєстрації.

«Держава гарантує чистоту і законність укладеної угоди, адже реєстратор одразу ж надає вам юридично грамотний документ», – запевняє директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції Катерина Чижмарь.

За її словами, завдяки процедурі спрощення реєстрації практично унеможливлюються правопорушення.

Відтепер терміни реєстрації права власності на новобудову становитимуть 14 днів, а до 2014 року цей термін планують скоротити до 5 днів. Оплата реєстрації речового права власності наразі складає 119 гривень, а за реєстрацію інших речових прав необхідно сплатити 57 гривень.

Марія КУЛИК

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта