Роботодавці-невидимки та онлайн-працівники

02.08.2012 14:15 Економіка
Розвиток інформаційних технологій досяг апогею:

крім ігор, знайомств і спілкування з друзями, Всесвітня мережа дає можливість працювати, не виходячи з дому.

Проте інтернет-біржа має свої мінуси: ніяких записів до трудової книжки, та й 100-процентної гарантії оплати ніхто не дає.

Підлеглі начальників і в вічі не бачать 
     
– Віддалена робота дуже схожа на звичайну, має свій чіткий графік. Тільки працювати доводиться за домашнім комп’ютером. Роботодавець постійно спілкується з тобою через соціальні мережі чи електронну пошту, іноді – по телефону, – розповіла «СК» Оксана, що вже рік працює віддалено. Дівчина змінила кількох роботодавців. Зараз пише статті для великого інтернет-видання. Каже, що за матеріали платять непогано, проте мінусом залишається неофіційне працевлаштування. Свого начальника Оксана особисто не бачила, співбесіду проходила по телефону.

Багато претендентів навіть не знають імені роботодавців. У Всесвітній мережі створюють портали-біржі віддаленої роботи. Замовники розміщують завдання, а фрілансери беруться за їх виконання. Найпопулярніші вакансії – перекладачі, копірайтери, журналісти, програмісти.

Студентка Євгенія розповіла «СК», що сама неодноразово писала статті для сайтів, проте для неї це було швидше приробітком, аніж основною роботою.

– Аби отримувати нормальні гроші, слід багато працювати. Я писала для одного сайту відгуки на фільми, техніку, косметику тощо. Там оплата залежала від кількості переглядів твого матеріалу. За 1000 переглядів платили 50 російських рублів. Додаткові гроші можна було отримати за опубліковане фото.

Велике значення мають заголовки – чим більш скандальна та інтригуюча назва, тим більше користувачів прочитають текст.

Євгенія не спілкувалася з роботодавцями, а просто реєструвалася на сайті та виконувала вивішені на порталі замовлення. Оплачували роботу через систему WebMoney (електронний рахунок, що потім переводиться на банківську картку).

Розміщують вакансії віддаленої роботи і на звичайних сайтах із працевлаштування. Кореспондент «СК» вирішив теж спробувати знайти приробіток, не виходячи з кабінету.

Після відправлення резюме на посаду віддаленого контент-менеджера відповідь прийшла через кілька хвилин. Так само швидко відреагували віртуальні роботодавці, що шукали рерайтера та копірайтера. Доходжу висновку: особливої уваги на досвід і кваліфікацію претендента не звертають. Перед тим, як почати співпрацювати, кандидат отримує тестове завдання.

Якщо його виконано вдало – то такі завдання він отримуватиме щодня. Найчастіше за подібну роботу беруться студенти чи випускники вишів.

Знайти роботу перекладача можна навіть і в селі

Віддалена робота дає можливість працювати, перебуваючи за сотні й тисячі кілометрів від начальника. Це привабливий варіант для людей, які не мають житла у великому місті. Перекладач Вікторія живе в містечку Сватове, що на Луганщині, і працює на харківських роботодавців:

– Мені комфортно виконувати свою роботу вдома, до того ж у мене немає суворого графіку. Головне – перекласти необхідний об’єм.

Аби працювати, Вікторії не обов’язково жити у великому місті. «У Харкові довелося б віддавати половину заробітної плати за житло, тому, звісно, мені зручніше працювати вдома», – ділиться з «СК» Вікторія. А от Оксана сплачує за оренду квартири в Харкові. Саме тому разом з основною роботою поєднує віддалену. Перша дає офіційне працевлаштування, стаж і трохи грошей, друга – основний заробіток.     

Трудовий договір не врятує від обману

Проте не всім, хто працює вдома, удається отримати гроші. Бувають випадки, коли претендентів ошукують.

– Одноразову роботу я знайшла через Інтернет, – розповідає «СК» студентка філологічного факультету Ірина. – Необхідно було написати кілька матеріалів про Харків – роботодавці робили путівники для вболівальників Євро–2012. Проте, після останньої статті вони надіслали листа, де пояснили, що мої тексти не зовсім підходять. Так і не заплатили.

Віртуальні роботодавці ніяких гарантій оплати, окрім на словах, не дають. Наприклад, Оксана перед тим, як братися за роботу, читає відгуки про неї в Інтернеті. А Вікторія «працевлаштувалася» через Всесвітню мережу за порадою знайомих.

Як не залишитися обдуреними, кореспондент «СК» вирішив запитати в експертів.

За словами доцента, кандидата психологічних наук Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Надії Крейдун, слід звертати пильну увагу на листи, що надходять від майбутніх «начальників». Наприклад, занадто доброзичливе ставлення вже має викликати сумніви – бо це можна вважати одним із способів маніпуляції. Якщо роботодавці дають позитивну відповідь претенденту вже через кілька хвилин після відправлення резюме – радіти точно не варто. Добре складене, хороше резюме ретельно розглядається, вивчається. На це потрібен час. Надія Крейдун відзначає, що працювати віддалено – чудова можливість заробити для людей з обмеженими можливостями.

Юрист Андрій Стеценко розповів «СК», як застрахувати себе від ошукування з правової точки зору. Реєструючись на інтернет-біржах, у будь-якому випадку роботодавці та працівники залишають свої дані. Між сторонами існує посередник – адміністрація сайту, на якому знаходять одне одного замовники та претенденти. У разі невиплати гонорару чи невиконання завдання портал або ж покриває збитки, або видає ошуканій стороні контакти безсовісного роботодавця чи працівника.

Андрій Стеценко радить:
– Кандидат також може попросити роботодавця про передоплату – хоча б 30 %. Проте, не завжди цей спосіб дієвий, оскільки «начальнику» теж потрібні гарантії, що завдання буде виконано.

За словами юриста, краще за все укладати трудові договори, де прописано права та обв’язки обох сторін. Експерт порадив: з роботодавцем треба зустрітися хоча б одного разу – для укладання такого договору. До речі, коли кореспондент «СК» відправляв резюме на посаду контент-менеджера, то потенційний начальник прислав у відповідь такий договір. Його необхідно було роздрукувати, підписати й переслати поштою. Здавалося б, «начальник» сам подбав про чесні трудові відносини. Андрій Стеценко пояснив, що укладення договору таким шляхом зручне, проте й тут можна пійматися на гачок шахраїв. Роботодавці, отримавши підпис, можуть змінити умови договору, залишивши лише останню сторінку, де кандидат офіційно з усім погодився.

 – У їхньому новому варіанті може бути сказано, що три місяці ви працюєте без оплати. І гроші свої кандидат не отримає. До того ж, сам замовник не може бути впевненим у тому, що саме ви підписали документ і виконуєте роботу. Тому такі договори дуже сумнівні, – коментує експерт.

Андрій Стеценко наголосив, що слід обов’язково звертати увагу на те, чи є в компанії юридична адреса, чим вона займається, пошукати відгуки в Інтернеті. Поінформованій людині легше оминути обдурювання.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №90 від 28.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта