Розмінні монети в Україні замінять на більш дешеві

13.09.2013 10:27 Економіка
http://coins.su/ http://coins.su/
Національний банк України з 1 жовтня вводить розмінну монету номіналом 50 копійок з нового матеріалу.

"До 2013 року для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієва бронза ... монети номіналом 50 копійок з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям вводяться в обіг з 1 жовтня 2013 року", - повідомили в прес -службі Нацбанку, пишуть Подробности.

Згідно з повідомленням, введення в обіг монет з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям закріплене постановою НБУ № 287 від 17 липня 2013 року. Рішення прийнято з урахуванням міжнародного досвіду.

У прес -службі НБУ підкреслили , що монети старого зразка не вилучатимуть з обігу.

"Основна передумова зміни матеріалу заготовок (і це є загальносвітовою тенденцією) - підвищення вартості кольорових металів (і сплавів) на міжнародному ринку, що призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет", - роз'яснили в Нацбанку.

За оцінкою НБУ, зміна матеріалу монет не зробить впливу на строки звернення розмінних монет та їх захищеність від підробки.

Для карбування розмінних монет в Україні використовуються нержавіюча сталь (монети номіналом - 1, 2, 5 копійок) і алюмінієва бронза (монети номіналів - 10, 25 копійок і 1 гривня). До початку серпня 2013 року в обігу перебувало понад 1,008 мільярда монет номіналом 50 копійок.

НБУ продовжить роботу з оптимізації технічних характеристик наявних грошових знаків, зокрема, розмінних монет середніх номіналів.

Джерело: Подробности
Автор: Администратор сайта