Село майбутнього з сонячними батареями та вітропарком з'явиться на Харківщині

01.10.2013 06:00 Економіка
http://www.worldfinancenews.ru/ http://www.worldfinancenews.ru/
У селі Веселому Харківського району з'являться енергозберігаючі технології.

Як розповіли в Інституті сталого розвитку ХНУ ім. Каразіна , останні три місяці вони розробляли проект модернізації села Веселе, - пише “Сегодня”. За словами волонтера Корпусу миру Евана Хьюза , який курирує харківську розробку , енергоефективні села дуже популярні в Польщі , Німеччині та Франції. Мовляв, завдяки інноваціям тамтешні сільські громади економлять на енергозабезпеченні до 70 % всіх витрат місцевого бюджету , не упускаючи можливості розвивати своє село за рахунок цих грошей.

- Взимку , під час екстремально низьких температур, ми проведемо енергоаудит, результати якого покажуть стан енергоносіїв і кількість споживаної енергії. Визначимо найпроблемніші об'єкти Веселого, які переведемо на альтернативну енергію в першу чергу. Припускаємо, що це будуть школа, бібліотека та амбулаторія. До середини березня ми повинні підготувати технічну документацію, і вже в квітні почнемо модернізацію Веселого , - обіцяє заступник директора Інституту сталого розвитку Віталій Селенко.

На проведення енергоаудиту Корпус миру вже виділив Веселому $ 7000. А щоб реалізувати програму повністю - оснастити будинки сонячними батареями , геліоколекторами для підігріву води , побудувати вітропарк і установки з переробки біомаси , - Інститут сталого розвитку вже подав грантову заявку в рамках програми Small Projekt Assistante, яка фінансується Агентством міжнародного розвитку. Швидше за все, реалізувати проект з впровадження поновлюваних джерел енергії вийде вже до наступної осені.

У Веселівському сільраді не можуть нарадуватися тому , що завдяки проекту вони зможуть безкоштовно переоснастити об'єкти соціальної сфери та економити на електроенергії.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта