Штраф майже двісті тисяч наклали на рибалок на Краснооскільському водосховищі

10.07.2012 10:22 Економіка
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Про статистику правопорушень з боку рибалок і про нові штрафи для браконьєрів розповідав заступник начальника Управління Харківдержрибоохорони Олексій Гоголь

8 липня всі рибалки СНД відзначили своє професійне свято. Але тим, хто займається браконьєрством, не дуже святково, адже з 21 листопада 2011 року встановлено нові, дуже значні, штрафи за незаконну ловлю риби – за кожну рибину, що спіймали незаконно, уже майже рік браконьєри платять чи не вдесятеро більше, ніж раніше.

Про статистику правопорушень з боку рибалок і про нові штрафи для браконьєрів розповідав заступник начальника Управління Харківдержрибоохорони Олексій Гоголь:

– Норма вилову риби – по 3 кг на добу для однієї людини з одного водоймища. За кожну рибу з понад норму (рахують хвости) правопорушник повинен заплатити окремо. Наприклад, за одного судака доведеться віддати 510 грн, а раніше штраф був удесятеро меншим – 51 грн. Сазан коштує 306 грн, товстолоб – 255 грн, щука – 340 грн, лящ – 170 грн і так далі. Також є норма розміру риби: якщо спіймана риба менша за встановлений розмір (коропа – 25 см, лина – 20 см, ляща – 32 см, плотви – 18 см і т. д.), то її треба відпускати. Якщо людину було затримано на місті ловлі із забороненим обладнанням, то звинуваченому загрожує штраф у розмірі від 340 до 680 грн з конфіскацією риболовецького майна (човна, сітей) і риби, яку він спіймав.

Найбільшим у минулому році був штраф на 192 тис. грн за порушення, виявлене на Краснооскільському водосховищі. Але після підвищення штрафів удесятеро кількість правопорушень зменшилась – також удесятеро.

– На жаль, наше управління не може все контролювати, адже в ньому працює тільки 14 інспекторів, а в Харківській області 2,5 тисячі водоймищ (не враховуючи річок і водосховищ). Не вистачає людей, а також наша матеріально-технічна база застаріла, палива для виїздів мало, – розповідає Олексій Гоголь, – Ми чергуємо на Краснооскільському й Печенізькому водосховищах, а на інших водоймах постійних чергових пунктів немає, але ми систематично туди виїжджаємо.

Анна Пашко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта