Скільки коштує сертифікація садиби у сільському туризмі

07.11.2012 16:14 Економіка
http://tyrizm-news.com http://tyrizm-news.com
Аби отримати сертифікат якості, садиба має пройти перевірку інспекції.

Як розповів сьогодні заступник голови Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні Володимир Триліс, аби інспектор оцінив садибу, необхідно оплатити йому дорогу до села, нагодувати його і заплатити 50 грн Спілці.

- В залежності від регіону, куди викликається інспектор, сертифікація може коштувати від 200 до 700 грн, - каже Володимир Триліс. - Проте послуга вийде дешевше, якщо одночасно кілька садиб проходитимуть сертифікацію. За один день інспектор може оглянути 3-4 садиби.

Він зазначив, що найчастіше перевірка якості проходить не за рахунок власників, а в рамках різних грантових державних соціальних проектів.

Заступник голови Спілки розповів, які аспекти відпочинку найбільше приваблюють городян. Однією з найважливіших умов є комфорт житла.

- Це саме той аспект, в якому сільські садиби конкурують з міні-готелями, і витримати цю конкуренцію їм важче за все, - зазначив Володимир Триліс. - Тому ключ до успіху в цьому бізнесі — це створення сільського антуражу, колориту, аромату, адже саме за цим городяни їдуть в село. Чим екзотичніше, чим далі від міського способу життя, тим більш популярною вона буде серед городян.

Не менш важливим для відпочивальників є екологічний стан довкілля, оскільки велика кількість людей, що їдуть до села, прагнуть бачити навколо себе зелені ліси, річки тощо. Добре продуманою має бути розважальна програма відпочинку.

- Більшість господарів, що працюють у цьому напрямку туризму дуже швидко починають розуміти, що не достатньо просто нагодувати людину і дати їй переночувати і починають складати спеціальні програми, - каже Володимир Триліс.

За його словами, деякі господарі пропонують екскурсії по історико-культурним місцям, інші можуть організувати риболовлю чи полювання. До сільських розваг, як не дивно, входить і праця на городі, походи в ліс за грибами, ягодами чи лікарськими рослинами, майстер-класи з різних народних ремесел.
- Діапазон розваг дуже широкий. Все залежить від фантазії і креативності господаря, - підкреслив Володимир Васильович.

Що стосується харчування, то тут, на думку, заступника голови Спілки, в України проблем немає.

- Традиції української гостинності такі, що нарікань, як правило, у туристів немає, - Каже Володимир Триліс, - навпаки багато туристів скаржаться, що важко відмовити хлібосольним господарям, що занадто ситно годують своїх гостей.

Володимир Триліс розповів, що дуже часто успішними стають садиби, які не вирізняються нічим особливим.

- На перший погляд може здатися, що в садибі немає чогось видатного, що можна сфотографувати, описати, а при цьому туристи їдуть туди знову й знову і за півроку бронюють номери. Ключ до успіху — це сама особистість господаря, - запевнив заступник голови Спілки, - на відміну від готелей, пансіонатів, баз відпочинку, де персонал достатньо безликий, в садибу їдуть до господаря.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта